Στις 2 Ιουνίου 2020, έγινε η επίσημη εναρκτήρια συνάντηση ενός νέου έργου βιομηχανικής έρευνας χρηματοδοτούμενου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το έργο υλοποιείται από ελληνική κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Εργαστήριο Ασύρματων Επικοινωνιών – WiCom Lab). Η ESA ανέθεσε στην ελληνική κοινοπραξία να αναπτύξει μια αναδιπλούμενη δομή που μπορεί να λειτουργήσει ως κεραία επικοινωνιών για μικρούς δορυφόρους. Πρόκειται για το έργο “DELHILA” (DEpLoyable HIgh gain antenna structure for smalL spAcecraft science mission) με το οποίο η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των τεχνολογιών Αναδιπλούμενων Δομών, μια κρίσιμη τεχνολογία για τις διαστημικές αποστολές, καθώς δίνουν την δυνατότητα να μεταφερθούν στο διάστημα διατάξεις με τελικές διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από το όχημα εκτόξευσης.
Στην κοινοπραξία του έργου εκτός από το Εργαστήριο Ασύρματων Επικοινωνιών (WiCom), συμμετέχουν η εταιρία Adamant Composites Ltd. (κύριος συντονιστής του έργου), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων), και η SITAEL Hellas (θυγατρική της Ιταλικής SITAEL).
Ο Δρ. Αντώνης Αλεξανδρίδης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ασύρματων Επικοινωνιών, σχολίασε με αφορμή την επίσημη έναρξη του έργου:
“Το έργο ESA-DELHILA αποτελεί για το Εργαστήριό μας μια σημαντική πρόκληση, καθώς στο πεδίο των διαστημικών εφαρμογών αξιοποιούνται για πρώτη φορά οι υποδομές μας, και η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας στον τομέα της τεχνολογίας των κεραιών. Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να αποτελέσει πιλότο για την διεύρυνση των ερευνητικών συνεργασιών μας αφενός με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και αφετέρου με Ελληνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Adamant. ”