Γραφείο Εκπαίδευσης

Ως δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» είναι μέρος του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης.  Συμμετέχει και οργανώνει Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης σε συνεργασία με Τμήματα Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από τη δεκαετία του 1960 εως τη δεκατία του 1990, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος» πρωτοστάτησε στην διδακτορική έρευνα παρέχοντας την υποδομή και την επιστημονική καθοδήγηση για την ολοκλήρωση μιας πληθώρας διδακτορικών διατριβών στις Φυσικές Επιστήμες συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του επιστημονικού τοπίου της Ελλάδας.

Σήμερα οι φοιτητές και φοιτήτριες του Κέντρου επωφελούνται από ένα διεπιστημονικό περιβάλλον έρευνας και από τους πόρους που προέρχονται, είτε από εθνικά, ή από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ή από υποτροφίες που προέρχονται από κρατικά κονδύλια (ΙΚΥ) ή από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» σε συνεργασία με Κοινωφελή Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη Βιομηχανία (https://industrialfellowships.demokritos.gr).

Υπεύθυνη Γραφείου Εκπαίδευσης: Δρ Αιμιλία Σμυρλή.
email: a.smyrli@central.demokritos.gr , τηλ: 2106503250

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» παραμένει κοντά στους μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων.  Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις έχουν σκοπό να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να κατανοήσουν τα φαινόμενα φυσικής και χημείας που κρύβονται πίσω από καθημερινές διαδικασίες και να αγαπήσουν έτσι τις φυσικές επιστήμες και την έρευνα.  Μετά την τεράστια απήχηση των εκπαιδευτικών δράσεων το  πρόγραμμα μας  εμπλουτίζεται και περιλαμβάνει νέες δράσεις. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις είναι οι εξής:

1. Δημόκριτε, ήσουν πολύ μεγάλο ΑΤΟΜΟ!

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ασχολείται με την ιστορία του φιλόσοφου Δημόκριτου που έδωσε στο ερευνητικό μας κέντρο το όνομά του. Μια ιστορία συνυφασμένη με την επιστήμη, τη φιλοσοφία και το σκοπό της ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν ποιος ήταν ο φιλόσοφος Δημόκριτος, γιατί ένα τόσο σημαντικό ερευνητικό κέντρο πήρε το δικό του όνομα και γιατί έχει μια θέση σαν ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους και επιστήμονες της παγκόσμιας ιστορίας. Τι «είδε» που εμείς θα δούμε με μικροσκόπια και παίζοντας ένα επιδαπέδιο παιχνίδι;

Μαθητές Γ’ – Δ’ Δημοτικού
http://schoolvisits.demokritos.gr/atom/

2. Τα ρομπότ παίζει

Για τέταρτη χρονιά τα παιδιά με οδηγό μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ρομποτικής και παρέα με τα δύο μας ρομπότ, περιηγούνται στον γοητευτικό κόσμο των ρομπότ και αλληλεπιδρούν μαζί τους.

Μαθητές Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού
http://schoolvisits.demokritos.gr/robots/

3. Έξυπνοι Καλοφαγάδες -Παρατηρώντας την Επιστήμη
Με διασκεδαστικά πειράματα και κατασκευές οι μαθητές και μαθήτριες γνωρίζουν την αξία της σωστής διατροφής και τους μηχανισμούς του DNA.

Μαθητές Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού
http://schoolvisits.demokritos.gr/eduscience/

4. Πιο μικρό και από το μ (micro)…Mήπως nano?

Πως μπορεί να συνδέεται η Οδύσσεια, το ιριδίζον χρώμα των φτερών των εντόμων, οι ιδιότητες αυτοκαθαρισμού των φύλλων του λωτού, και τα “κολλώδη” πόδια της σαύρας «γκέκο» με τη Νανοτεχνολογία; Η Νανοεπιστήμη που περιλαμβάνει στις επεξηγήσεις της «μυστηριώδη» φαινόμενα που προκαλούν το ενδιαφέρον, έρχεται να δώσει απαντήσεις.

Μαθητές Α’ – Β’ – Γ’ Γυμνασίου
http://schoolvisits.demokritos.gr/nanotech/

5. Πρόγραμμα Ξεναγήσεων – Δημόκριτος, μια περιήγηση στην καρδιά της έρευνας

Οι μαθητές και μαθήτριες έρχονται σε επαφή με ένα από τα 50 μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης γνωρίζοντας τους ερευνητές και ερευνήτριες και το έργο τους στους τομείς μαθημάτων των θετικών επιστημών και επισκεπτόμενοι τον μοναδικό επιταχυντή της χώρας μας.

Μαθητές Β’ – Γ’ Λυκείου
http://schoolvisits.demokritos.gr/research/

 

Για κρατήσεις θέσεων σχολείων και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε από 15/10/2023 καθημερινά 08.30-14.00:
Γραφείο Εκπαίδευσης Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»: 210 650 3055

Email: skalokerinou@admin.demokritos.gr
Website: http://schoolvisits.demokritos.gr

Skip to content