Σχετικά για το κέντρο

Ο Δημόκριτος ιδρύθηκε το 1961 ως Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας με περίπου 180 Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες και περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό που απασχολείται σε έργα χρηματοδοτούμενα από κρατικά κονδύλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς και τη Βιομηχανία.

Στο Κέντρο λειτουργούν πέντε ανεξάρτητα Ινστιτούτα που επικεντρώνουν την έρευνά τους σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς. Διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το νέο Οργανισμό του Δημοκρίτου, η ερευνητική του δραστηριότητα υποστηρίζεται κεντρικά από τη Διεύθυνση Διοικητικού, τη Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών και Υποστήριξης της Έρευνας και τα Αυτοτελή Τμήματα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο Γιώργος Νούνεσης, είναι ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για δεύτερη τετραετή θητεία (2017-2021 & 2021-2025). Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στη μεταφορά τεχνολογίας επιτυγχάνοντας τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες του Δημοκρίτου με διεθνείς επενδυτές και συντονίζει τη σύμπραξη Science Agora. Ίδρυσε το Attica Hub for the Economy of Data and Devices που από την 1/1/2023 συντονίζει τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας, “Smart Attica”. Είναι Μέλος του ΔΣ και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (2020-2025) και από το 2022 Μέλος του NATO Advisory Group on Emerging and Disruptive Technologies. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπόνησε το Διδακτορικό του στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του University of Minnesota και παρακολούθησε to πρόγραμμα Innovation for Economic Development στο Harvard Kennedy School. Έχει εργαστεί ως Ερευνητής στο Massachusetts Institute of Technology (1987 – 1995), ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Bordeaux I (2010), ως Προσκεκλημένος Ερευνητής στο Centre de Recherche Paul Pascal στο CNRS της Γαλλίας (2013) και ως Διευθυντής Ερευνών στον Δημόκριτο (1995 – σήμερα). Για τη δουλειά του έχει τιμηθεί από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, το Εμπειρίκειο Ίδρυμα, το Department of the Navy των ΗΠΑ και το Graduate School του University of Minnesota.
Ο κύριος Γογγολίδης είναι χημικός μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Από τον Φεβρουάριο του 2004 είναι διευθυντής ερευνών (ερευνητής Α’) στο Δημόκριτο, και από τον Μάιο του 2022 διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Δημόκριτου. Έχει συγγράψει άνω των 290 επιστημονικών ανακοινώσεων σε περιοδικά με κριτές (με πάνω από 8589 αναφορές και δείκτη απήχησης 52), και κατέχει 12 διεθνείς και ελληνικές ευρεσιτεχνίες. Ασχολείται με την νανοτεχνολογία πλάσματος, με την κατασκευή «έξυπνων» αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών,  «έξυπνων» μικρο και νανο διατάξεων και μικροεργαστηρίων σε ψηφίδα για χημική και βιοχημική ανάλυση, και με ατμοσφαρικό πλάσμα για κατεργασία υλικών, νερού και τροφίμων. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος για  την έκδοση του περιοδικού Micro and Nano Engineering της Elsevier, οργανωτής του διεθνούς συνεδρίου Micro and Nano Engineering MNE 1997, MNE   2008, MNE 2019 στην Ελλάδα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας International Micro and Nano Engineering Society, και πρόεδρος της ελληνικής επιστημονικής εταιρείας Micro&Nano. Είναι ιδρυτικό μέλος σε δύο εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) την Nanoplasmas, και την Nanometrisis.
Ο Δρ Παναγιώτης Δημητράκης αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc 1995, MSc 1998) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Nανοηλεκτρονική το 2006 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο Δρ Δημητράκης έχει μακρά εμπειρία στο σχεδιασμό διεργασιών και στην κατασκευή ηλεκτρονικών διατάξεων για εφαρμογές λογικής και μνήμης. Έχει συντονίσει ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη διατάξεων memristors για νευρομορφικούς και κβαντικούς υπολογιστές και την ανάπτυξη υπερ-και ημιαγώγιμων qubits. Έχει συντονίσει ή ήταν επιστημονικός υπεύθυνος 6 εθνικών βιομηχανικών έργων σε γραφένιο, νανοηλεκτρονικές διατάξεις και κυκλώματα GaN RF σε Si που χρηματοδοτήθηκαν από την ΓΓΕΚ. Σήμερα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος ενός έργου που χρηματοδοτείται από το HFRI για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για AI. Επίσης, είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος δύο έργων του Horizon Europe σχετικά με την διαχείριση υποδομών για κατασκευή τσιπ (INFRACHIP) και τη διασύνδεση HPC με κβαντικούς υπολογιστές (NOUS). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 82 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές (>2500 αναφορές, h-index: 24) και αρκετά κεφάλαια βιβλίων. Έχει επιμεληθεί την έκδοση τριών βιβλίων για ηλεκτρονικές μη πτητικές μνήμες. Έχει 14 προσκεκλημένες ομιλίες και 60 ανακοινώσεις σε τόμους πρακτικών διεθνών συνεδρίων. Έχει διοργανώσει 20 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. Είναι Senior member του IEEE, HiPEAC, Associate Editor στο IEEE Nanotechnology Magazine (2020-2022) ενώ διετέλεσε guest editor σε διάφορα ειδικά τεύχη περιοδικών. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου SINANO και αναπληρωτής διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κβαντική Υπολογιστική και Κβαντική Τεχνολογία». Εντάχθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» το 2007 ως Υπεύθυνος Εργαστηρίων, εξελέγη Κύριος Ερευνητής το 2017 και από το 2021 εξελέγη Διευθυντής Ερευνών. Σήμερα είναι ο Διευθύνον του Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής & Κβαντικής Τεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ "Δ". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε νέες νανοηλεκτρονικές διατάξεις, επιταχυντές υλικού τεχνητής νοημοσύνης, συσκευές qubit και κβαντικούς αισθητήρες, κβαντική υπολογιστική και κβαντικούς προσομοιωτές.
Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα που συντονίζει τα τελευταία 20 έτη στο εργαστήριο συνιστάται στην ανάπτυξη εθνικών υποδομών που εντάσσονται σε μεγάλα έργα σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις εφαρμογές στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, τη ραδιενέργεια του ατμοσφαιρικού αερολύματος και τα εργαλεία αντιμετώπισης τους. Ειδικότερα ασχολείται με τo χαρακτηρισμό του αερολύματος στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Δικτύου επαγρύπνησης Rο5, για την αντιμετώπιση εκτεταμένης αερομεταφερόμενης ραδιενεργού ρύπανσης μεγάλης κλίμακας, χαρακτηρισμός του αστικού αερολύματος όσον αφορά τη σύσταση και την κατανομή μεγέθους του, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών χώρων, με εφαρμογές στην εισπνεόμενη δόση σωματιδίων, τον καταμερισμό της παρατηρούμενης συγκέντρωσης σε φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές έκλυσης, τη χρήση ραδιενεργών ιχνηθετών και την ανάπτυξη νέων υποδομών παρακολούθησης των κρίσιμων παραμέτρων. Επίβλεψη 8 Υποψ. Διδακτόρων στα πανεπιστήμια ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Πατρών, Αιγαίου. Δημιουργία υποδομής διεθνούς εμβέλειες για παρακολούθηση των φυσικοχημικών παραμέτρων του ατμοσφαιρικού αερολύματος στα δίκτυα GAW/ACTRIS στο αστικό υπόβαθρο (Αθηνα) και την ελεύθερη τροπόσφαιρα (ορος Χελμός). Συντονιστής του προγράμματος πλαισίου (FP7 REGPOT-ΕΝΤΕC), ενός εθνικού ερευνητικού έργου (Π.Ε.Π. Αττικής) με χρηματοδότηση από την ΓΓΕΤ και επιστημονικός υπεύθυνος για το Δημόκριτο σε 3 εθνικά και 4 ευρωπαϊκά (Η2020, 5ο πρόγραμμα πλαίσιο) ερευνητικά έργα, 3 προγράμματα LIFE (DG-ENV). Συμμετέχων ερευνητής στο Δημόκριτο σε 8 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα (τα 3 έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς). Εθνικός εκπρόσωπος στα προγράμματα του ΔΟΑΕ για τις εφαρμογές πυρηνικών αναλυτικών τεχνικών στο Περιβάλλον, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελ. Εταιρίας Έρευνας Αερολυμάτων. Συγγραφικό έργο περισσότερες από 212 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και 300 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.
O Βαγγέλης Καρκαλέτσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακό στην τεχνητή νοημοσύνη από το Queen Mary & Westfield College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και διδακτορικό στην αναπαράσταση γνώσης και στην εξαγωγή πληροφορίας από το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού (SKEL), με σημαντικά επιτεύγματα στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων, στην αλληλεπίδραση ανθρώπου – Η/Υ, στην αναπαράσταση γνώσης. Έχει συντονίσει πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα. Έχει οργανώσει διεθνή συνέδρια, ημερίδες, θερινά σχολεία, και είχε την πρωτοβουλία για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΕΦΕ «Δ» για μαθητές σχολείων.  Συντονίζει το διεθνές πρόγραμμα εκπαιδευτικών συνεργασιών του Ινστιτούτου, και το νέο  δι-ιδρυματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Επιστήμη Δεδομένων (Data Science). Ήταν συνιδρυτής μια από τις πρώτες spin-off εταιρείες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για το φιλτράρισμα και την εξαγωγή πληροφορίας από πολυμεσικό περιεχόμενο και συμμετέχει στην ίδρυση μιας νέας spin-off για την παροχή υπηρεσιών κατηγοριοποίησης εγγράφων και παραγωγής περιλήψεων από πολλά έγγραφα, διαφορετικές πηγές και διαφορετικές γλώσσες.
Ο Δρ Δημήτρης Κλέτσας τελείωσε το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και έλαβε διδακτορικό τίτλο στη Βιοχημεία, Κυτταρική και Μοριακή Βιολογία από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και προΐσταται του Εργαστηρίου Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού και Γήρανσης, του Εργαστηρίου Κυτταρικών Συστημάτων και Βιοδραστικών Μορίων και του Εκτροφείου Πειραματοζώων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη α. των μηχανισμών γήρανσης και μακροβιότητας, β. των μηχανισμών της κυτταρικής γήρανσης και τον ρόλο της στις ηλικιοεξαρτώμενες παθήσεις, γ. των μηχανισμών κυτταρικού πολλαπλασιασμού, επούλωσης και καρκινογένεσης, δ. της ρύθμισης ενδοκυτταρικών σηματοδοτικών μονοπατιών, και ε. φυσικών προϊόντων και νέων συνθετικών μορίων με αντιοξειδωτική/αντιγηραντική, αντικαρκινική και επουλωτική δράση. Η εργασία του έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 190 δημοσιεύσεις, 16 κεφάλαια σε βιβλία, περισσότερες από 11000 αναφορές και σε δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Διαχειρίσθηκε περισσότερα από 30 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Έχει επιβλέψει σημαντικό αριθμό μεταδιδακτορικών ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και άλλων φοιτητών, ενώ συμμετέχει σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Αναπληρωματικό Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ευζωίας Ζώων Εργαστηρίου και Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Περιφέρειας Αττικής, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της European Tissue Repair Society, Εθνικός Εμπειρογνώμονας για το FP6 της ΕΕ στον Τομέα Επιστήμες της Ζωής, Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για την Υγεία, Μέλος του ΤΕΣ Βιολογίας του ΕΣΕΤ και Μέλος του ΤΕΣ Βιοεπιστημών του ΕΣΕΚ.
Η Δρ. Ελένη Μακαρώνα, με πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1998) και Μεταπτυχιακό (2000) και Διδακτορικό Δίπλωμα (2004) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Brown, είναι Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (INN). Η τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται στην ανάπτυξη οπτικών βιοαισθητήρων για τον σώρο της βιοδιαγνωστικής και της ασφάλεια και ποιότητας τροφίμων. Παράλληλα αναπτύσσει νανοαρχιτεκτονικές και νανοδομές οξειδίων των μετάλλων για διάφορες εφαρμογές (οπτοηλεκτρονικές και αισθητήριες διατάξεις, νανοσύνεθτα πολυμερή και συντήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς) με στόχο μια βιώσιμη βιομηχανία ημιαγωγών. Η Δρ. Μακαρώνα έχει πάνω από 70 δημοσιεύσεις, περισσότερες από 110 παρουσιάσεις σε συνέδρια και είναι συν-συγγραφέας 3 κεφαλαίων βιβλίων. Είναι κριτής σε περισσότερα από 20 επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει σε οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων που σχετίζονται με τη μικροηλεκτρονική και τη νανοτεχνολογία. Επιπλέον, αξιολογεί προτάσεις και έργα για την ΓΓΕΚ, την ΕΕ, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Σερβίας, τη Ρουμανία και την Κροατία. Είναι συνεφευρέτης 7 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει επίσης επιβλέψει ένα σημαντικό αριθμό πρακτικών ασκήσεων, πτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών σε συνεργασία με διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια. Προς το παρόν, επιβλέπει 2 διδακτορικούς, 2 μεταπτυχιακούς και 2 πτυχιακούς φοιτητές.

Εκτός από το ρόλο της ως εκλεγμένης εκπροσώπου του Ερευνητικού Προσωπικού στο  Διοικητικό Συμβούλιο, υπηρετεί και ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του INN και συμμετέχει εθελοντικά σε ομάδες εργασίας στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του κέντρου. Κινούμενη από αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, δίνει συχνά ομιλίες για την επιστήμη και την θέση της γυναίκας στις επιστήμες, καθοδηγεί μαθητές και φοιτητές και διδάσκει σε θερινά σχολεία. Είναι η κάτοχος του βραβείου L’Oréal-Unesco για τις Νέες Γυναίκες στην Επιστήμη του 2010 (Ελλάδα) και αυτήν τη στιγμή υπηρετεί ως Πρέσβειρα για την L’Oréal-Unesco For Women in Science Community Platform.
Ο Δρ. Χρήστος Μάρκου είναι πειραματικός φυσικός με ερευνητικά ενδιαφέροντα στα πεδία της Αστροφυσικής, Φυσικής Σωματιδίων, οργανολογίας, κατανεμημένων υπολογιστικών συστημάτων και επεξεργασίας σημάτων. Ο Δρ. Μάρκου σπούδασε Φυσική στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (B.Sc. in Physics, 1985 και Ph.D. in Physics, 1989). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συμμετάσχει σε πειράματα φυσικής υψηλών ενεργειών στο CERN, Γενεύη, στο DESY, Αμβούργο και πρόσφατα στο KM3NeT. Ο Δρ. Μάρκου έχει εργαστεί στο Imperial Colllege, το CERN και από το 1995 είναι ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Συμμετέχει στο πείραμα KM3NeT, προετοιμάζοντας ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνο νέας γενιάς που εγκαθίσταται στη Μεσόγειο θάλασσα. Το Km3NeT, μία κατανεμημένη ερευνητική υποδομή που θα αναπτυχθεί σε 3 ευρωπαϊκές τοποθεσίες (Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα) είναι τμήμα του οδικού χάρτη του ESFRI. Ο Δρ. Μάρκου είναι πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του KM3NeT (από το 2016) και μέλος του RRB. Ο Δρ. Μάρκου δραστηριοποιείται στην δημιουργία ενός νέου ακουστικού ανιχνευτή για νετρίνο εξαιρετικά υψηλών ενεργειών. Ο Δρ. Μάρκου έχει συντονίσει πολυάριθμα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, δραστηριοποιείται σε εκπαιδευτικά και εκλαϊκευτικά δρώμενα, και έχει επιβλέψει 8 διδακτορικές διατριβές. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων ερευνητικών εργασιών. Η πλήρης λίστα βρίσκεται στο http://inspirehep.net/search?p=exactauthor%3AC.Markou.1

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κέντρο ορίστηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.  Στις αρμοδιότητές του ανήκουν μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση του ερευνητικού, τεχνολογικού και αναπτυξιακού προγράμματος των Ινστιτούτων και η συμβολή στη διαμόρφωση της στρατηγικής και της πολιτικής του Κέντρου για την έρευνα και την στήριξη της καινοτομίας.

Noah Harding Professor of Computer Science Professor of Bioengineering Professor of Computer and Electrical Engineering Professor of Mechanical Engineering Rice University https://www.cs.rice.edu/~kavraki/short_bio.html
Director Institute of Medical Radiation Biology University of Duisburg-Essen https://www.uni-due.de/radiation-biology/iliakis-new.shtml
Department of Medical Biochemistry and Microbiology Uppsala University https://katalog.uu.se/profile/?id=N96-1274
Dean of the USC Viterbi School of Engineering and the Zohrab Kaprielian Chair in Engineering https://viterbischool.usc.edu/leadership/yanniscyortsos/
Deputy President Professor, Fellow IEEE KTH https://www.kth.se/profile/mostling/page/full-cv
Bloomberg Distinguished Professor Johns Hopkins https://engineering.jhu.edu/chembe/faculty/michael-tsapatsis/

Η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ) συστάθηκε με βάση τον ν. 4521/2018, με σκοπό να διασφαλίσει την ορθή δεοντολογικά διεξαγωγή των ερευνητικών έργων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Κύρια αποστολή της ΕΗΔΕ είναι η υποστήριξη των ερευνητών στην εναρμόνιση των προτάσεών τους με τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας και των γενικά αναγνωρισμένων κανόνων δεοντολογίας της έρευνας.

Επί πλέον, η Επιτροπή αναλαμβάνει τη διαρκή ενημέρωση των ερευνητών και του διοικητικού-τεχνικού προσωπικού του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για εξελίξεις στα θέματα του αντικειμένου της. Επίσης,  αναπτύσσει ευρύτερες πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στη δεοντολογία της έρευνας, καθώς και συνεργασίας με ομόλογους και συναφείς θεσμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικά Αρχεία:

Απόφαση Ανανέωση θητείας Μελών ΕΗΔΕ
Κανονισμός Λειτουργίας ΕΗΔΕ
Κείμενα Βασικής Νομοθεσίας και Δεοντολογίας
Διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων από την ΕΗΔΕ του ΕΚΕΦΕ «Δ» και σχετικά  Έντυπα
Συχνές Ερωτήσεις

Ο Βεργόπουλος Δημήτρης είναι μεταδιδάκτορας στο Τμ. Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ερευνητικό αντικείμενο την «Αναλυτική μεγάλων δεδομένων στην Εκπαίδευση, τον Τουρισμό, την Υγεία και τον Πολιτισμό - Εξόρυξη δεδομένων με αλγορίθμους Τεχνητής νοημοσύνης». Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο ΕΚΠΑ με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη – Ηθική ευθύνη – Σύγχρονη και εξ αποστάσεως εκπαίδευση», είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών στα «Πληροφοριακά Συστήματα» (ΕΑΠ), στην «Ηθική Φιλοσοφία» ΕΚΠΑ- Παν. Πελοποννήσου και «Computer Science and Adult Education» Middlesex University και κάτοχος τριών πτυχίων «Μαθηματικού κατ. Πληροφορικής», «Διοίκησης επιχειρήσεων και Οργανισμών» και «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής». Διδάσκει στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και στο ΤΕΙ Πελοποννήσου ενώ έχει εργαστεί στην Α’ και Β’θμια εκπαίδευση ως καθηγητής Πληροφορικής. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει εργασίες του σε Πανελλήνια, Διεθνή Παγκόσμια συνέδρια, είναι ανώνυμος κριτής εργασιών σε Διεθνές περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ως ερευνητής ή επιστημονικός συνεργάτης με εταίρους το Αριστοτέλειο Παν Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Παν Πελοποννήσου, το ΕΚΔΔΑ, τον ΕΟΠΠΕΠ, κλπ. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Μεσσηνιακού Σωματείου Επαφής με τη Νόσο Alzheimer (ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α.), τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ηθικής, της ΕΠΕ (Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος), της ΜΕΝΣΑ Ελλάδος, της ΕΕΠΕΚ (Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας), της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επίσης έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, μέλος της Επιτροπής διαχείρισης του ΠΕΠ Πελοποννήσου (ΕΥΔΕ), Πρόεδρος ΝΠΔΔ και μέλος Επιτροπών του Δ. Καλαμάτας.
Διοικητικός Συνεργάτης στο Γραφείο Νομικής Υποστήριξης του ΕΚΕΦΕ «Δ» douka@admin.demokritos.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ

Skip to content