ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2013
 

Στο  «Δημόκριτο» το  Β’ βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας του
Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί»

«Υφαίνοντας στην νανοκλίμακα: “Εξυπνες”, νανοδομημένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά  μικροεργαστήρια», είναι ο τίτλος της πρότασης εφαρμοσμένης έρευνας της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Μικροηλεκτρονικής του  Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων του ΕΚΕΦΕ «Δ», σε συνεργασία με ερευνητές του  Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας που έλαβε το δεύτερο βραβείο στο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί». Στο διαγωνισμό αυτό, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά και συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΒ και τη Eurobank, κατατέθηκαν 242 προτάσεις καινοτομίας από επιστήμονες ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, καθώς και ερευνητικών τμημάτων ελληνικών εταιριών.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δ» στην πρότασή της παρουσιάζει καινοτόμες εφαρμογές νανοτεχνολογίας εμπνευσμένες από την ίδια τη φύση. Μελετώντας τις θαυμαστές ιδιότητες ζωικών και φυτικών οργανισμών, όπως τα φτερά της πάπιας ή τα φύλλα του νούφαρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα εργαλεία της νανοτεχνολογίας για να δημιουργήσουν αυτοκαθαριζόμενες επιφάνειες που απωθούν το νερό, τον πάγο, τα λάδια και τους μικροοργανισμούς. Αυτή η έρευνα βρίσκει άμεση εφαρμογή σε τζάμια που δεν λερώνουν όταν βρέχει, πλαστικά που δεν κρατούν το νερό ή το λάδι ενώ ταυτόχρονα δεν ανακλούν το φως, καθώς και επιφάνειες που δεν πιάνουν ποτέ μικρόβια. Η ομάδα, όμως, πήγε τη χρήση της νανοτεχνολογίας και ένα βήμα παραπέρα, κατασκευάζοντας «βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια», καταφέρνοντας δηλαδή να χωρέσουν ένα μικροβιολογικό εργαστήριο σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά, με σκοπό την απλούστερη, ταχύτερη και φθηνότερη εξαγωγή καθημερινών βιοαναλυτικών αποτελεσμάτων.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δ» με εκπρόσωπο τον Δρ. Ευάγγελο Γογγολίδη αποτελείται από τους Δρ. Αγγελική Τσερέπη, Δρ. Σωτήριο Κακαμπάκο, Δρ. Παναγιώτα Πέτρου, Δρ. Νικόλαο Βούρδα, Δρ. Αικατερίνη Τσουγένη, Μαρία-Έλενα Βλαχοπούλου, Αντωνία Μαλαίνου και Κοσμά Έλληνα.

Σχετικά Links:

Περιγραφή της πρότασης καινοτομίας των ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δ»

Δείτε το video με την περιγραφή της τεχνολογίας
 
 
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Βιολογίας & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά. Η πολυκλαδικότητα του συντονίζεται από τα οκτώ Ινστιτούτα του: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζ. Φλωράτου
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210- 650 3002, email : florzo1@central.demokritos.gr