ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
   
Δελτίο Τύπου
Αγ. Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2013
 
Σε ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» το φετινό βραβείο Marie Curie Award
Νέα μέθοδος με ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με χρήση πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων
 

Η ερευνητική ομάδα των Δρ. Θεοδοσίας Μάϊνα-Νοκ και Δρ. Berthold A. Nock από το Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (Ι/ΠΡΕΤΕΑ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» τιμήθηκε με το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Marie Curie Award για έρευνα τους στη Μοριακή Ραδιοφαρμακευτική, κατά το πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής (European Association of Nuclear Medicine, ΕΑΝΜ) στη Λυών της Γαλλίας (19–23 Οκτωβρίου, 2013).

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία της στον τομέα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων – «ραδιοπεπτιδίων», η οποία βρίσκει εφαρμογή στη διάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία καρκίνου με χρήση ραδιονουκλιδίων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν ότι, με την ταυτόχρονη χορήγηση επιλεγμένου ενζυμικού αναστολέα και πεπτιδικού ραδιοφάρμακου, παράγωγου γαστρίνης, μπορεί να επιτευχθεί σταθεροποίηση του ραδιοφάρμακου στην κυκλοφορία του αίματος και εντυπωσιακή αύξηση πρόσληψης στις καρκινικές εστίες. Η επιτυχία της νέας αυτής μεθόδου έχει επιβεβαιωθεί προκλινικά σε πληθώρα ραδιοπεπτιδίων με πιθανή εφαρμογή σε ευρύ φάσμα ανθρώπινων καρκινωμάτων. Πρόκειται για μεθοδολογία που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την διαγνωστική ευαισθησία και θεραπευτική αποτελεσματικότητα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.

Εκτός των δύο ερευνητών, στην ομάδα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες: Αικατερίνη Καλούδη (Βιολόγος, MSci Imperial College, London, UK), Παντελεήμων Μαρσουβανίδης (Χημικός, ΜSci Παν/μιο Πατρών) και Εμμανουήλ Λυμπέρης (Χημικός, ΜSci ΑΠΘ). Τέλος, τονίζεται η συμβολή και γενναιόδωρη υποστήριξη των Καθηγητών Marion de Jong και Eric P. Krenning (Nuclear Medicine Department, Erasmus MC, Rotterdam, Netherlands) στην υλοποίηση της ερευνητικής αυτής προσπάθειας.

Το Marie Curie Award απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πυρηνικής Ιατρικής στην καλύτερη από επιστημονικής απόψεως ερευνητική εργασία που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης.

 

Σχετικά links:

Τομέας Μοριακής Ραδιοφαρμακευτικής, Ι/ΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΣ»

Για το Marie Curie Award

Για τα φετινά βραβεία της ΕΑΜΝ

Απονομή του Marie Curie Award στην Δρ Θεοδοσία Μάϊνα-Νοκ από τον Πρόεδρο του ΕΑΝΜ, Καθηγ. Fred Verzijlbergen, και την Πρόεδρο του Συνεδρίου 2013, Καθηγ. Le Guludec, κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου ΕΑΝΜ ’13 στη Λυών (Οκτώβριος 2013).

 

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210- 650-3002, 210-650-3040
Fax: 210-650-3260
email: pr@central.demokritos.gr