ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
   
Δελτίο Τύπου
Αγ. Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2013
 
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ΣΕΒ συμπλέουν με στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση της ερευνητικής αριστείας
 

Με κεντρικό τίτλο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» & ΣΕΒ. «Μαζί στην εκκίνηση!» πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 21/10/2013, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του «Δημοκρίτου», εκδήλωση που αφορά την σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» φιλοξενεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΕΒ, που στόχο έχει την αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών της επιστημονικής αριστείας μέσα από την επιχειρηματική δράση. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η νέα στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τη ανάδειξη μιας νέας γενιάς καινοτόμων επιχειρηματιών καθώς και η αναπτυξιακή πρόταση του ΕΚΕΦΕ «Δ» μέσω της δημιουργίας μίας σύγχρονης Τεχνόπολης.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΕΚΕΦΕ «Δ», όπως την σχεδίασε, ο Δ/ντης του Κέντρου και Πρόεδρος του Δ.Σ., Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή «την κοινή πορεία με στόχο τη ενεργή συμβολή της έρευνας στην ανάπτυξη». «Σήμερα», τόνισε, «και για πρώτη φορά, επιχειρούμε μαζί σε κοινό χώρο, με κοινό σκοπό και στόχο, να θέσουμε τις προϋποθέσεις και να συμβάλλουμε ο καθένας από το πόστο του, με ολοκληρωμένα αναπτυξιακά προγράμματα, στην ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση».

Με γνώμονα το τρίπτυχο Έρευνα-Τεχνολογία-Καινοτομία αναφέρθηκε διεξοδικά στην δημιουργία του Metropolitan Innovation Campus, μιας «Τεχνόπολης» στα διεθνή πρότυπα χωρών που επένδυσαν στην έρευνα και στην τεχνολογία και προσαρμοσμένης στα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για εγχείρημα που ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις, που αφορούν: τη συγχώνευση Ινστιτούτων σε ανταγωνιστικούς πόλους αριστείας, τη θεματική σύμπτυξη των ερευνητικών κέντρων σε τομείς που η χώρα παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα, και την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων αξιοποίησης της τεχνολογικής γνώσης γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκών και παραγωγικών φορέων.

Από την πλευρά του ΣΕΒ τονίστηκε ότι «η νεανική επιχειρηματικότητα που θα βασίζεται στην καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής, αποτελεί σήμερα σημαντικό συντελεστή για την αναζωογόνηση της οικονομίας και προοπτική για μελλοντική ανάπτυξη». «Γι’ αυτό», όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, «επενδύουμε στην επιχειρηματικότητα της γνώσης, προσφέροντας στους νέους επιστήμονες πολύτιμη τεχνογνωσία για την αξιοποίηση και εξέλιξη των καινοτόμων ιδεών τους».

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ υλοποιείται με τη συμμετοχή πολλών ακόμη Πανεπιστημιακών & Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

«Μέντορες» σε αυτή την κοινή προσπάθεια στέκονται σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις που εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χρήστος Βασιλάκος, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν η κ. Σόφη Δασκαλάκη–Μυτιληναίου, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και επικεφαλής του Τομέα Δράσης «Επιχειρηματικότητα Νέων», η κ. Μάγκυ Αθανασιάδη από τον Τομέα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΣΕΒ, ο κ. Διονύσης Κολοκότσας, Δ/ντης Εταιρικών Σχέσεων της Google, και ο Καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γιάννης Καλογήρου, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα: από την ιδέα στον στόχο».

Μπορείτε να δείτε τις 
ομιλίες και τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης εδώ όπως επίσης και ολόκληρη την εκδήλωση εδώ.


Σχετικά links:

Πρωτοβουλία «Μαζί στην Εκκίνηση!»: http://sev4enterprise.org.gr/

 

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210- 650-3002, 210-650-3040
Fax: 210-650-3260
email: pr@central.demokritos.gr