ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ

Aγ. Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013
 

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής βραβεύει Έλληνα Ερευνητή του Δημοκρίτου
«Πρωτοποριακό μοντέλο για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας»

 

O Μιχάλης Νομικός Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» τιμάται με το διεθνές βραβείο Fertility and Sterility Investigator Achievement Award για το 2013.Ο Δρ. Νομικός, μοναδικός νικητής για το 2013, επελέγη από τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού  Fertility and Sterility (www.fertstert.org) ως πρώτος και υποβάλλων συγγραφέας του άρθρου “Phospholipase Cζ rescues failed oocyte activation in a prototype of male factor infertility”.

Το τιμώμενο άρθρο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cardiff και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας, που οφείλεται σε μεταλλάξεις της πρωτεΐνης φωσφολιπάση Cζ, γνωστής και ως σπερματικού παράγοντα.Αντιπροσωπευτική εικόνα συνεστιακής μικροσκοπίας που εντοπίζει με ανοσοφθορισμό την πρωτεΐνη  φωσφολιπάση Cζ στο σπερματοζωάριο.

Οι κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, βρίσκονται πλέον σε ώριμο στάδιο και προγραμματίζονται κλινικές δοκιμές στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα.

Το Fertility and Sterility Investigator Achievement Award θεσπίστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής – American Society of Reproductive Medicine (ASRM). Τιμά την ερευνητική αριστεία και την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά νέων επιστημόνων στο πεδίο της Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Ο Δρ. Νομικός θα παραλάβει το βραβείο σε ειδική τελετή της ΑSRM στις 12 Οκτωβρίου, στη Βοστώνη.Μικρο-έγχυση της φωσφολιπάσης Cζ σε ανθρώπινα ωάρια επάγει ταλαντώσεις των ιόντων ασβεστίου, που θα οδηγήσουν στη εκκίνηση της εμβρυογένεσης.

Δρ. Μιχάλης Νομικός, Διδάκτωρ Βιοχημείας, υπήρξε Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» από το 2008 έως το 2013, στο Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ). Στη βραβευόμενη δημοσίευση συμμετέχουν επίσης οι Ερευνητές του Δημοκρίτου: Γιώργος Νούνεσης και Μαρία Θεοδωρίδου από το Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής καθώς και οι Ευαγγελία Λιβανίου, Χρήστος Ζήκος και Βυρωνία Βασιλακοπούλου από το Εργαστήριο Ανοσοχημείας του ΙΠΡΕΤΕΑ.  Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μελέτης είναι ο Anthony Lai, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cardiff.

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr