ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 26 Απριλίου 2013
 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο μέρος του
Διαγωνισμού Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας "TEDMED BioBiz"

 

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2013 ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας “TEDMED BioBiz,” μια πρωτοβουλία της οργανωτικής επιτροπής του TEDMEDLive Athens σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».  Στα πλαίσια του Διαγωνισμού, επιστήμονες από ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα κατέθεσαν προτάσεις από το ερευνητικό τους έργο με θέμα την υγεία. Η πρόσκληση αφορούσε σε ερευνητές που έχουν αναπτύξει μια επιστημονικά ώριμη ιδέα, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εμπορικά.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στις 23 Απριλίου, οι 30 συμμετέχοντες ερευνητές από τις δώδεκα ερευνητικές ομάδες που επιλέχθηκαν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτική ημερίδα καθώς και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε Έλληνες και ξένους μέντορες-επιχειρηματίες από το χώρο των βιοεπιστημών. Στην εκπαίδευση παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ερευνητές για να αναπτύξουν εμπορικά το ερευνητικό τους προϊόν, καθώς και για να ιδρύσουν εταιρίες στο χώρο των βιοεπιστημών.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μιχάλης Συνοδινός, Σύμβουλος Διεθνούς Ανάπτυξης & Στρατηγικής της εταιρείας BIOAXIS, παρουσίασε τις γενικές επιχειρηματικές αρχές για την ίδρυση νεοφυών εταιρειών (start-ups). Ο κ. Νίκος Καριανάκης, Εμπειρογνώμονας του Τομέα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ανέπτυξε τις δράσεις του ΣΕΒ για την στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης, Σύμβουλος Ανάπτυξης του Bionian Cluster και τ. Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, μίλησε για τη διασύνδεση έρευνας και τεχνολογίας με την βιομηχανία και ανέπτυξε τις δραστηριότητες του Bionian Cluster που δραστηριοποιείται στον χώρο των βιοεπιστημών. O κ. Ben Matteo από τις Η.Π.Α.,  συνιδρυτής και CEO της εταιρείας βιοτεχνολογίας EOS Neuroscience, μίλησε για δράσεις επιχειρηματικότητας στο χώρο των βιοεπιστημών.

Στη συνέχεια, τρεις επιτυχημένοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βιοεπιστημών, ο Δρ. Αθανάσιος Δεμίρης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Micro2Gen, ο Δρ. Λεωνίδας Αλεξόπουλος, συνιδρυτής της εταιρείας ProtATonce και ο κ. Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής του ταμείου Openfund και των εταιριών Doctoranytime, e-food και e-shop, έδωσαν πρακτικά παραδείγματα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τέλος, ο Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ. Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της αποτελεσματικής αξιοποίησης της τεχνογνωσίας που παράγεται στα ερευνητικά κέντρα με στόχο τη μετατροπή της έρευνας και καινοτομίας σε επιχειρηματικότητα.

Στη συνέχεια της διοργάνωσης, οι δώδεκα ερευνητικές ομάδες παρουσίασαν τις ερευνητικές-εμπορικές τους προτάσεις στους μέντορες: Δρ. Στέφανο Νιτοδά, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας Glonatech, Δρ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, κοινωνικό επιχειρηματία, συνιδρυτή και curator του TEDMEDLive Athens και ιδρυτή της ΜΚΟ "SciCo", καθώς και στους κ. Matteo, κ. Συνοδινό, Δρ. Δεμίρη, Δρ. Αλεξόπουλο και κ. Αποστολάκη. Οι 30 συμμετέχοντες έλαβαν πρακτικές συμβουλές και η πρότασή τους αξιολογήθηκε με βάση το συγκριτικό της πλεονέκτημα και το επενδυτικό της δυναμικό. Οι ομάδες που έλαβαν την καλύτερη βαθμολογία θα περάσουν στη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού, όπου παρουσία ξένων χρηματοδοτών (venture capital firms) από το χώρο της βιοτεχνολογίας, θα παρουσιάσουν τη βελτιωμένη επιχειρηματική τους πρόταση σε επόμενη ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητές και μέντορες αναγνώρισαν την επιτακτική ανάγκη των πρώτων για επιμόρφωση και συμβουλευτική στο χώρο της επιχειρηματικότητας, καθώς και για εξειδικευμένη εκπαίδευση στα πεδία των οικονομικών, της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας “TEDMED BioBiz” επισκεφθείτε τη σελίδα:

http://www.tedmedliveathens.com/portfolioentry/tedmed-biobiz-workshop/

Φωτογραφίες από το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας “TEDMED BioBiz” στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»:

 

 

 

 

 

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr