ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 26 Απριλίου 2013
 

Γενετικό τεστ για τον καρκίνο μαστού και ωοθηκών
Διάλεξη του Δρ. Δρακούλη Γιαννουκάκου, Διευθυντή Ερευνών του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής
του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

 

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, ο Δρ. Γιαννουκάκος έδωσε διάλεξη με θέμα «Γενετική του καρκίνου του μαστού – ωοθηκών» στην οποία μίλησε για τη συμμετοχή του εργαστηρίου του σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στην ιστορία της πρόληψης του καρκίνου.

Σε αυτή την έρευνα, επιστήμονες από 200 ερευνητικά κέντρα από ολόκληρο τον κόσμο, εργάστηκαν αρκετά χρόνια για να εντοπίσουν 80 περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος οι οποίες συνδέονται με τους καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη. Με σύμμαχο αυτή τη γνώση, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα αναπτύξουν προληπτική εξέταση που εντοπίζει τους ανθρώπους που έχουν αυξημένη προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο, πολλά χρόνια πριν αυτός εκδηλωθεί και γίνει απειλητικός.

Στην εν λόγω έρευνα, η ελληνική ομάδα από το εργαστήριο του Δρ. Γιαννουκάκου στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Καθηγ. Ογκολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Φούντζηλα, παρείχε 1.000 δείγματα γενετικού υλικού από ασθενείς με καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και αντίστοιχο αριθμό δειγμάτων από γυναίκες που δεν έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Σχετικά link:

Βιογραφικό σημείωμα του Δρ. Δρακούλη Γιαννουκάκου

Περίληψη της διάλεξης του Δρ. Δρακούλη Γιαννουκάκου

Φωτογραφίες:

 

 

 

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr