ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2012
 

Επιτυχημένη συμμετοχή του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας 2012 (FEST12)

 

Το FEST12, που πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 13 έως την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, είναι μια γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας με στόχο την εξοικείωση του ευρέος κοινού με τις έννοιες, τη μεθοδολογία, τα μυστικά της επιστημονικής σκέψης αλλά και τις εφαρμογές της έρευνας στην καθημερινή ζωή. Στο φετινό Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας, ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και άλλων μεγάλων ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας παρουσίασαν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε ποικίλους ερευνητικούς τομείς.

Στο περίπτερο του «Δημόκριτου», μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις «μαγικές» ιδιότητες κάποιων προηγμένων υλικών που τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει επανάσταση μέσω των τεχνολογικών και επιστημονικών εφαρμογών τους. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Κέντρου παρουσίασαν ένα «ιπτάμενο» τρενάκι που κινείται σε απόσταση κάποιων εκατοστών από τις ράγες του, αποδεικνύοντας έτσι τη δυνατότητα ενός υπεραγωγού να αιωρείται πάνω από ένα υλικό το οποίο είναι μόνιμα μαγνητισμένο.

Την ίδια στιγμή, άλλη ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε μια προσπάθεια να δείξει στο κοινό πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η νανοτεχνολογία στην επιστήµη των υλικών, έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πειραματιστούν με το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού. Παραμορφώνοντας με το χέρι κατάλληλα επεξεργασμένες εύκαμπτες επιφάνειες, πάνω στις οποίες έχει αναπτυχθεί ένα «γρασίδι» από νανο-ίνες, οι επισκέπτες παρατήρησαν και κατανόησαν πώς η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε επίσης εκπαιδευτικά και θεατρικά δρώμενα, κατασκευές για τους μικρούς επισκέπτες, επιστημονικές συζητήσεις, προβολές επιστημονικών ταινιών και «ζωντανό» μουσικό πρόγραμμα.

Σχετικό link:

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

http://www.demokritos.gr/Contents.aspx?lang=gr&CatId=742&View=18

Φωτογραφίες από τη συμμετοχή του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας 2012 (FEST12):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video από τη φετινή διοργάνωση:

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr