ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2012
 

Scalable Self-Scheduling Schemes for Large Clusters”
Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη του Prof. Anthony Chronopoulos  στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» επισκέφθηκε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου ο Prof. Anthony Chronopoulos, Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο San Antonio των ΗΠΑ, και έδωσε διάλεξη με τίτλο “Scalable Self-Scheduling Schemes for Large Clusters”.

Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Prof. Chronopoulos μίλησε σχετικά με συστήματα που αποτελούνται από πολλούς συνδεδεμένους υπολογιστές (clusters) και έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν ταυτόχρονα διαφορετικά τμήματα του ίδιου προγράμματος –τον γνωστό και ως παράλληλο υπολογισμό- με αποτέλεσμα την επίτευξη πολύ υψηλών ταχυτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε εξελιγμένους αλγόριθμους κατανομής του υπολογιστικού φόρτου, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις οφειλόμενες στην ανομοιομορφία των αποδόσεων των υπολογιστικών κόμβων καθώς και στη μαζική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε επίσης στην επαναστατική εποχή που ανατέλλει στον χώρο της πληροφορικής με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του cloud computing, που αφορά στην παροχή υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου. Στην καινοτόμο αυτή προσέγγιση, απομακρυσμένοι πολλές φορές, εικονικοί υπολογιστές παρέχουν στους χρήστες, τους πόρους που ακριβώς χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή με αποτέλεσμα τη βέλτιστη και οικονομικότερη εκμετάλλευση της υπολογιστικής ισχύος.

Ο Prof. Chronopoulos, ειδικός στους τομείς του Κατανεμημένου και Παράλληλου Υπολογισμού, των Υπολογισμών Υψηλής Απόδοσης και της Υπολογιστικής Επιστήμης και Μηχανικής, έχει πάρει 15 research grants και η ερευνητική του δουλειά αναφέρεται σε περισσότερα από 1000 επιστημονικά άρθρα.

Ο διακεκριμένος Έλληνας Καθηγητής πληροφορικής επισκέφθηκε ξανά το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου όπου συναντήθηκε με ερευνητές του Κέντρου και συζήτησαν τις προοπτικές επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας με το εργαστήριο του Prof. Chronopoulos στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Σχετικό link:

Βιογραφικό σημείωμα του Prof. Anthony Chronopoulos
Περίληψη της ομιλίας του Prof. Anthony Chronopoulos
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Prof. Chronopoulos στο Πανεπιστημίο του Τέξας στο San Antonio:
http://www.cs.utsa.edu/faculty/atc/

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Prof. Anthony Chronopoulos στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»:

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr