ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2012
 

«Αποκαλύπτοντας τους θεμελιώδεις νόμους της φύσης»
Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη του Καθηγ. Ιγνάτιου Αντωνιάδη στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» επισκέφθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου ο Καθηγ. Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Διευθυντής του τμήματος Θεωρίας του CERN στη Γενεύη και Kαθηγητής στο Ecole Polytechnique, CNRS του Παρισιού, και έδωσε διάλεξη με τίτλο «Αποκαλύπτοντας τους θεμελιώδεις νόμους της φύσης».

Στα πλαίσια της σειράς διαλέξεων «Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Καθηγ. Αντωνιάδης μίλησε για την καινούργια εποχή που ανατέλλει στον επιστημονικό χώρο της Σωματιδικής Φυσικής, ιδιαίτερα έπειτα από την πρόσφατη ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου στο Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LCH) του CERN, ένα σωματίδιο που μέχρι στιγμής δείχνει να είναι συμβατό με το πολυαναμενόμενο Μποζόνιο Χίγκς του Καθιερωμένου Προτύπου των ηλεκτρομαγνητικών, ασθενών και ισχυρών, αλληλεπιδράσεων.

Επίσης, ο Καθηγ. Αντωνιάδης, συζήτησε  τις επιπτώσεις αυτών των επαναστατικών αποτελεσμάτων στο πεδίο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο, αναμένοντας πιθανές νέες ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου και φιλόδοξου προγράμματος LCH, που στόχο έχει τη βαθύτερη κατανόηση των θεμελιωδών νόμων της φύσης και της εξέλιξης του σύμπαντος. Ο Καθηγ. Αντωνιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσωπικές του παρατηρήσεις όσον αφορά στη μάζα του Μποζόνιου Χίγκς και τον ρόλο του στην πρόσφατη ανακάλυψη.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας φυσικός, ένας από τους πλέον καταξιωμένους ειδικούς στην Θεωρία Χορδών σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων διακρίσεων, το 2008 έλαβε και το European Research Council (ERC) Advanced Award της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικό link:
Βιογραφικό σημείωμα του Καθηγ. Ιγνάτιου Αντωνιάδη
Περίληψη της ομιλίας του Καθηγ. Ιγνάτιου Αντωνιάδη

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Καθηγ. Ιγνάτιου Αντωνιάδη στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»:

   

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr