ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2012
 

«Σχεδιάζοντας την παραγωγή πράσινης ενέργειας στην νανοκλίμακα»
Ο κορυφαίος χημικός και Kαθηγητής Παύλος Αλιβιζάτος έδωσε διάλεξη στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» επισκέφθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 ο Καθηγ. Παύλος Αλιβιζάτος, Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley των ΗΠΑ και καθηγητής στο τμήμα Χημείας του ίδιου πανεπιστημίου, και έδωσε διάλεξη με τίτλο “A scaling law approach to the design of nanoscale solar energy conversion systems”.

Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο διακεκριμένος συνθετικός χημικός, Καθηγ. Αλιβιζάτος, μίλησε για τις πρόσφατες και σε εξέλιξη έρευνές του στον τομέα της παρασκευής και μελέτης νανοκρυστάλλων, καθώς και τις εφαρμογές αυτών των υλικών στην παραγωγή και αποθήκευση ηλιακής ενέργειας. Οι νανοκρύσταλλοι -που πρόσφατα έφεραν επανάσταση τον χώρο της τεχνολογίας- παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της ποικιλίας και της περιπλοκότητας των δομών που μπορούν να παρασκευαστούν από αυτούς, αλλά πολύ περισσότερο λόγω της ιδιαιτερότητάς τους να αλλάζουν φυσικοχημικές ιδιότητες, όταν μεταβάλλεται το μέγεθός τους.

Η διάλεξη του Καθηγ. Αλιβιζάτου κινήθηκε γύρω από τις εφαρμογές των νανοκρυστάλλων στην κατασκευή προηγμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων και συσκευών τεχνητής φωτοσύνθεσης. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών της επιστημονικής του ομάδας, διαφαίνεται ότι η χρήση νανοσωματιδίων ως υλικών κατασκευής φωτοβολταϊκών κελιών, μπορεί  να αποτελέσει  ισάξιο αντωγωνιστή του πυριτίου. Σκοπός της ερευνητικής αυτής προσπάθειας είναι τόσο η μείωση του κόστους ανά παραγόμενο Watt ενέργειας, όσο και η αυξημένη αποδοτικότητα των νέων αυτών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το πλεονέκτημα της χρήσης νανοκρυστάλλων έγκειται στην αυξημένη αναλογία επιφάνειας-όγκου, αφού τα νέα αυτά φωτοβολταϊκά κελιά θα κατασκευάζονται από έναν τεράστιο αριθμό σωματιδίων μικροσκοπικής διαμέτρου. Ένα πολλά υποσχόμενο, αλλά σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο, επιστημονικό εγχείρημα.

Εκτός από τις πιθανές εφαρμογές των νανοκρυστάλλων σε φωτοβολταϊκά συστήματα –μέσω των οποίων η ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται από νανοσωματίδια και μετατρέπει μέρος της ενέργειας των φωτονίων σε ηλεκτρισμό- οι εφαρμογές αυτών των υλικών σε συσκευές τεχνητής φωτοσύνθεσης, υπόσχονται να ανοίξουν το δρόμο για την πιο εκτεταμένη παραγωγή «πράσινης» και χαμηλής σε κόστος ενέργειας. Αντιγράφοντας την φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης –μέσω της οποίας η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε χημική- η ερευνητική ομάδα του Καθηγ. Αλιβιζάτου καταβάλει προσπάθεια να εξελίξει τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας από άτομα υδρογόνου που απομονώνονται κατά την φωτοκαταλυτική διάσπαση του νερού. Το υδρογόνο, το καθαρότερο και αποτελεσματικότερο γνωστό καύσιμο μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη, αν καθίστατο  δυνατή η ευρεία παραγωγή του, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπιζόταν η πρόκληση της αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εν συνεχεία της παραγωγής ενεργειακών καυσίμων.

Ο Καθηγ. Αλιβιζάτος έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους ειδικούς στην κατασκευή νανοκρυστάλλων και συγκεκριμένα, στη χρήση τους σε εφαρμογές βιολογίας και παραγωγής ενέργειας. Έχει χαρακτηριστεί «από τους πατέρες της νανο-επιστήμης» και κατατάσσεται στην 5η θέση των 100 κορυφαίων χημικών της περασμένης δεκαετίας (λίστα της βιβλιομετρικής εταιρείας Τόμσον-Ρόιτερς). Yπό τη διεύθυνση του Καθηγ. Αλιβιζάτου, η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδότησε το Lawrence Berkeley National Laboratory με περισσότερα από 282 εκατ. δολάρια. Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης ήταν αποτέλεσμα της έρευνάς του για την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ανανεώσιμο καύσιμο κίνησης (Helios Project). Ο κορυφαίος χημικός, μεταξύ πολλών διακρίσεων, έλαβε φέτος το βραβείο Βολφ Χημείας.

Σχετικό link:

Βιογραφικό σημείωμα του Καθηγ. Παύλου Αλιβιζάτου
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του Lawrence Berkeley National Laboratory:
http://www.lbl.gov/Publications/Director/

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Καθηγ. Αλιβιζάτου στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»:



   


   

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr