ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2012
 

«Γραφένιο: από υλικό επιστημονικής φαντασίας σε υλικό του μέλλοντος»
Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη του Καθηγ. Κώστα Γαλιώτη στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» επισκέφθηκε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου ο Καθηγ. Κώστας Γαλιώτης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, και έδωσε διάλεξη με τίτλο «Γραφένιο: από υλικό επιστημονικής φαντασίας σε υλικό του μέλλοντος». Στα πλαίσια της σειράς διαλέξεων «Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Καθηγ. Γαλιώτης μίλησε για το «υλικό του μέλλοντος», το γραφένιο. Το γραφένιο είναι ένα δισδιάστατο υλικό που αποτελείται από άτομα άνθρακα τοποθετημένα σε μια διάταξη που μοιάζει με κυψέλη. Το απλό αυτό ημιμέταλλο, που αποτελεί τον καλύτερο γνωστό αγωγό θερμότητας και το λεπτότερο γνωστό υλικό, είναι 100-300 φορές πιο σκληρό από το ατσάλι και μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό καλύτερα και από το πυρίτιο.

Το γραφένιο ήταν γνωστό για πολλά χρόνια και χρησιμοποιούνταν σε θεωρητικό επίπεδο ως μοντέλο ή πλατφόρμα. Όμως, παρόλα τα παραπάνω θαυμαστά χαρακτηριστικά του, οι πρακτικές εφαρμογές του έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους. Ήταν μόλις πριν από δυο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2010, όταν οι ρωσικής καταγωγής Andre Geim και Konstantin Novoselov κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής για «τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο». Στην ομιλία του ο Καθηγ. Γαλιώτης, Εθνικός εκπρόσωπος για την νανοτεχνολογία στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, μίλησε για την τεχνολογική επανάσταση που έφερε τα τελευταία χρόνια το γραφένιο και παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία συσκευών που μπορούν να κατασκευαστούν από αυτό. Ενδεικτικά, κάποιες καινοτόμες εφαρμογές του αποτελούν η χρήση του στην αποκωδικοποίηση αλληλουχιών DNA, στην παραγωγή μελανιού και οθονών από γραφένιο, καθώς και στην ανάπτυξη νανοσύνθετων υλικών και μη περατών μεμβρανών.

Τέλος, ο Καθηγ. Γαλιώτης μίλησε στους επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τις δραστηριότητες της ερευνητικής του ομάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου γίνεται ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας του Graphene Centre του ΙΤΕ. Επίσης, συζήτησε με τον Δρ. Νίκο Κανελλόπουλο, Διευθυντή και Προέδρο του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και με άλλα μέλη της ερευνητικής κοινότητας του Κέντρου για τις προοπτικές συμμετοχής του Κέντρου σε αυτή την εθνική προσπάθεια ανάπτυξης και παραγωγής γραφενίου.

Σχετικό
link
:

Βιογραφικό σημείωμα του Καθηγ. Κώστα Γαλιώτη:
http://www.demokritos.gr/library/downloads/Docs/documents/announcements/galiotis_cv.pdf


Περίληψη της ομιλίας του Καθηγ. Κώστα Γαλιώτη:
http://www.demokritos.gr/library/downloads/Docs/documents/announcements/galiotis_abstract.pdf

Φωτογραφίες από τη διάλεξη του Καθηγ. Γαλιώτη:

<> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr