ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2012
 

«Χτίζοντας έναν ευφυέστερο κόσμο»
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής και ερευνητής Ιωσήφ Σηφάκης

έδωσε διάλεξη στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» επισκέφθηκε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο διακεκριμένος επιστήμονας Ιωσήφ Σηφάκης και έδωσε διάλεξη με τίτλο “From Programs to Systems – Building a smarter World”. Ο κ. Σηφάκης, ο πρώτος Ελληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing, το λεγόμενο «Νόμπελ της Πληροφορικής», είναι ερευνητής στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CNRS και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Grenoble.

Το εργαστήριο Verimag είναι πρωτοπόρο στην επιστημονική έρευνα στο τομέα των κρίσιµων ενσωµατωµένων συστηµάτων. Σε αυτό αναπτύχθηκε το παγκοσμίως γνωστό εργαλείο SCADE, που χρησιμοποιήθηκε από την Airbus για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των κρίσιμων συστημάτων πραγματικού χρόνου, το οποίο τείνει να εδραιωθεί στην επιστήμη της αεροναυτικής.

Αυτή την πολύτιμη επιστημονική γνώση και εμπειρία από την επιστήμη της πληροφορικής ήρθε να μοιραστεί ο κ. Σηφάκης με την ερευνητική κοινότητα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και να εμπνεύσει τους νεότερους ερευνητές του Κέντρου. «Το κέντρο βάρους της πληροφορικής μετατοπίζεται από τον προγραμματισμό στα συστήματα», είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια, ο κ. Σηφάκης ανέλυσε την αξία των θεωριών και των κανόνων πάνω στους οποίους θα πρέπει στηρίζεται το χτίσιμο κρίσιμων συστημάτων. Επίσης, ανέφερε ότι η επόμενη ημέρα στην πληροφορική θα χαρακτηρισθεί από κρίσιμα συστήματα που στοιχίζουν λιγότερο, καθώς και από υπηρεσίες από διάφορα ενσωματωμένα συστήματα που θα συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω διαδικτύου. «Ο πληροφορικός κόσμος επιδέχεται βελτίωση», είπε κλείνοντας τη διάλεξή του
.

Ο κ. Σηφάκης δέχτηκε ερωτήσεις και αντάλλαξε ενδιαφέρουσες απόψεις με νέους ερευνητές πληροφορικής αλλά και άλλων επιστημονικών κλάδων που παρακολούθησαν τη διάλεξη.

Βιογραφικό σημείωμα του Prof. Joseph Sifakis:
http://www.demokritos.gr/library/downloads/Docs/documents/announcements/sifakis_cv.pdf

Συνέντευξη του Prof. Joseph Sifakis στην εφημερίδα Καθημερινή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_20/10/2012_499217

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Prof. Joseph Sifakis:

 
O Καθηγ. Ιωσήφ Σηφάκης στην ομιλία που έδωσε στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" με θέμα "From Programs to Systems – Building a smarter World"
   
O Καθηγ. Ιωσήφ Σηφάκης δέχεται ερωτήσεις από τους ερευνητές του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" μετά το τέλος της ομιλίας του
Καθηγ. Ιωσήφ Σηφάκης με το Δρ. Νίκο Κανελλόπουλο, Δ/ντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr