ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ

Aγ. Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2012
 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο 2012 του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 το ετήσιο Θερινό Σχολείο Προσανατολισμού και Ενημέρωσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στο κατάμεστο Κεντρικό Αμφιθέατρο του μεγαλύτερου πολυκλαδικού ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας, συμμετέχοντες με σπουδές και εμπειρία στις θετικές επιστήμες παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τις παρουσιάσεις διακεκριμένων ομιλητών που τους προσκάλεσαν να εξερευνήσουν καινοτόμες προοπτικές στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

Το Σχολείο άνοιξε τις πόρτες του τη Δευτέρα 9 Ιουλίου με μεγάλη συμμετοχή. Κατατέθηκαν περίπου 900 αιτήσεις και επιλέχθηκαν 350 άτομα για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμά του. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τόσο διαλέξεις γενικού επιστημονικού ενδιαφέροντος όσο και ομιλίες και εργαστήρια στις παρακάτω εξειδικευμένες θεματικές περιοχές: Περιβάλλον-Ενέργεια-Ασφάλεια, Προηγμένα Υλικά και Μικρο- Νανοτεχνολογία, Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Επιστήμες Ζωής, Νέες Τεχνολογίες στη μελέτη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του «Δημόκριτου» Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος και ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Κέντρου Δρ. Χρήστος Τσάμης. Ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Χρούσος, στην εναρκτήρια ομιλία του, «αναζήτησε τη σοφία μέσω της επιστήμης» ακολουθώντας μια επιστημονική αλλά ταυτόχρονα φιλοσοφική προσέγγιση. Εν συνεχεία παρουσίασε την πρωτοποριακή έρευνά του στους νευροενδοκρινολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με το στρες, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία στην αναζήτηση των αιτίων και των αποτελεσμάτων αυτού του φαινομένου που βλάπτει τον άνθρωπο από τις ίδιες τις ουσίες του οργανισμού του.

Μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης με Έλληνες ερευνητές του «Δημόκριτου» που συμμετέχουν στα πειράματα του ερευνητικού κέντρου CERN στην Ελβετία, οι συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο «ξεναγήθηκαν» στις εγκαταστάσεις του φημισμένου πειράματος CMS που έχει ως στόχο την επιβεβαίωση της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs. Ο Δρ. Θεόδωρος Γέραλης, Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του «Δημόκριτου», μίλησε για τη συνεισφορά του «Δημόκριτου» σε αυτήν την μακροχρόνια και γιγαντιαία προσπάθεια που αν στεφθεί με επιτυχία θα ολοκληρωθεί το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής και θα δοθεί εξήγηση στη δημιουργία και λειτουργία του σύμπαντος.  Στο ίδιο κλίμα, μελετώντας τις κοσμικές αναζητήσεις των αρχαίων Ελλήνων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αστροφυσικής, Ξενοφώντας Μουσάς, ξεδίπλωσε τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το «διαμάντι» της αρχαίας τεχνολογίας, που αποτελεί το τελειότερο αρχαίο αστρονομικό όργανο και παρόμοιο του δεν φαίνεται να έχει κατασκευαστεί στα 1.300 χρόνια που ακολούθησαν.

Στα πλαίσια των ομιλιών γενικού ενδιαφέροντος αλλά και αυτών στις εξειδικευμένες θεματικές περιοχές, το Θερινό Σχολείο έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά  διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού, οι οποίοι μοιράστηκαν τις καινοτόμες ιδέες τους και προσκάλεσαν τους παρευρισκόμενους σε ένα ταξίδι γνώσης και έμπνευσης. Μεταξύ άλλων στο Γενικό Κύκλο διαλέξεων, ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Μαυρίδης, Διευθυντής του Interactive Robots and Media Lab (IRML) του New York University στο Abu Dhabi, προκάλεσε τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν το μέλλον της Συλλογικής Νοημοσύνης με τη χρήση διαλογικών ρομπότ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Johns Hopkins University, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, παρουσίασε τις προηγμένες βιοχημικές και βιοφυσικές τεχνικές που ανέπτυξε και οι οποίες ανοίγουν νέους δρόμου στη μελέτη της παθολογίας του μεταστατικού καρκίνου. Επίσης, ο ερευνητής Dr. Jean-Marie Le Goff του CERN βρέθηκε στην Αθήνα για να μιλήσει για τις δυνατότητες που έχει η χρήση επιταχυντών στην ιατρική επιστήμη και δη, στην παραγωγή ραδιοϊσοτόπων.

Στους τομείς της βιοϊατρικής υπολογιστικής και απεικόνισης, ο Καθηγητής Πληροφορικής και ιδρυτής του Κέντρου Βιοϊατρικής Πληροφορικής, Απεικόνισης και Μοντελοποίησης του Πανεπιστημίου Rutgers (The State University of New Jersey), Δημήτρης Μεταξάς, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Houston και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής, Ιωάννης Κακαδιάρης, παρουσίασαν τις εξελίξεις των διαφορετικών ερευνών τους που βρίσκουν εφαρμογές μεταξύ άλλων στη μηχανική όραση, την ανάλυση ιατρικών απεικονίσεων, την υπολογιστική αναγνώριση προσώπου, την ανάλυση συμπεριφοράς, καθώς και στην παρακολούθηση ασθενών με καρδιοαγγειακά νοσήματα. Επίσης, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Άρλιγκτον, Fillia Makedon, αποκάλυψε πως η ανάπτυξη ευφυών διεπαφών χρήστη βρίσκει εφαρμογή στη διαχείριση συμπεριφοράς, τη διάγνωση και την αποκατάσταση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, την εγκεφαλική παράλυση, την κατάθλιψη, κ.α.

Στους τομείς των προηγμένων υλικών ο καθηγητής Antony Beris, του τμήματος Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Delaware, μίλησε για τις σύγχρονες τάσεις στα σύνθετα υλικά, ενώ ο καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., Δώρος Θεοδώρου, για την υπολογιστική επιστήμη των υλικών. Ο Ερευνητής Α΄του Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστήματων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Δρ. Αθανάσιος Δημούλας, ανέπτυξε τις τελευταίες εξελίξεις  στη νανοηλεκτρονική και ο Διευθύνων Ερευνητής του Εργαστηρίου Προηγμένων Κεραμικών του ίδιου ινστιτούτου, Δρ. Γεώργιος Βεκίνης, μίλησε για τις σύγχρονες απαιτήσεις για προηγμένα υλικά που επιβάλει η επανδρωμένη εξερεύνηση του διαστήματος.

Το Θερινό Σχολείο 2012 έδωσε τη δυνατότητα τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσουν δυο ημερίδες ενημέρωσης. Στην πρώτη, με θέμα «Υποτροφίες και Μεταπτυχιακές Σπουδές», εκπρόσωποι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Ιδρύματος Fulbright, του Βρετανικού Συμβουλίου, της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, της Πρεσβείας της Ολλανδίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις δυνατότητες χορήγησης υποτροφιών και ολοκλήρωσης μεταπτυχιακών σπουδών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η δεύτερη ημερίδα πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του προγράμματος του Θερινού Σχολείου και είχε θέμα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τη σημασία της διασύνδεσης έρευνας και ανάπτυξης, ένα από τα βασικά ζητούμενα σήμερα για την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη της καινοτομίας εξετάστηκε σε συνάρτηση με την προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσα από ένα σεμιναριακού τύπου μάθημα, διαλέξεις και με την παρουσίαση εταιριών έντασης γνώσης που συνιστούν καλές πρακτικές, ως προς τα αποτελέσματα και τη μέχρι σήμερα πορεία τους.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι οι χορηγοί του φετινού Θερινού Σχολείου, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι ο ειδησιογραφικός διαδικτυακός τόπος Nooz.gr.

Σχετικό link:

Γραφείο Εκπαίδευσης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»:
http://edu.demokritos.gr/

 

 Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.


Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr