ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 6 Ιουλίου 2012
 

Θερινό Σχολείο 2012 του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 

Αυτό το καλοκαίρι σπουδαστές και ερευνητές προοδεύουν στην επιστήμη τους, ανακαλύπτουν νέους τομείς έρευνας και τεχνολογίας, συναντούν εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και των επιχειρήσεων και ανταλλάσσουν εμπειρίες με νέους από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Προσανατολισμού και Ενημέρωσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Από τις 9 έως τις 20 Ιουλίου 2012 το μεγαλύτερο πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, ανοίγει τις πόρτες του για δυο εβδομάδες σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους Πανεπιστημίων και Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θετικής κατεύθυνσης. Συνεχίζοντας την πολυετή παράδοσή του στο χώρο της εκπαίδευσης ο «Δημόκριτος» προσφέρει τη δυνατότητα σε 350 συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν διαλέξεις στους βασικούς τομείς έρευνας του Κέντρου, όπως Υγεία, Περιβάλλον, Ενέργεια, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική, Φυσική Υψηλών Ενεργειών και Πυρηνική Τεχνολογία, καθώς και να επισκεφτούν τα εργαστήρια που τους ενδιαφέρουν και να γνωρίσουν από κοντά το αληθινό πρόσωπο της επιστημονικής έρευνας.

Διακεκριμένοι επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού προσκαλούν και προκαλούν τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι γνώσης και έμπνευσης και τους ενθαρρύνουν να επεκτείνουν τα όρια των προσδοκιών και επιστημονικών τους βλέψεων. Ομιλητές και φοιτητές μοιράζονται καινοτόμες ιδέες, εξερευνούν νέες προοπτικές διεύρυνσης της ερευνητικής προσπάθειας στην Ελλάδα και προτείνουν λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα που απαιτούν τεχνογνωσία υψηλής εξειδίκευσης.


Μεταξύ άλλων, στις διαλέξεις της πρώτης μέρας του Θερινού Σχολείου 2012, ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Χρούσος, θα μιλήσει για την πρωτοποριακή έρευνά του στους νευροενδοκρινολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με το στρες, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αστροφυσικής, Ξενοφώντας Μουσάς, θα αποκαλύψει τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων -το «διαμάντι» της αρχαίας τεχνολογίας- και ο Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., Δώρος Θεοδώρου, θα παρουσιάσει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που έκαναν διαθέσιμα προηγμένα υλικά, που αλλάζουν φυσιογνωμία σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, από τις τηλεπικοινωνίες,  τις μεταφορές και τις κατασκευές, μέχρι την ιατρική διάγνωση και περίθαλψη, καθώς και την παραγωγή και τη συσκευασία τροφίμων.


Την ίδια μέρα επίσης, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με το ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία, όπου Έλληνες ερευνητές θα «ξεναγήσουν» τους συμμετέχοντες στην αίθουσα ελέγχου και σε εγκαταστάσεις του πειράματος CMS, που έχει ως στόχο την επιβεβαίωση της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs. Μια μακροχρόνια και γιγαντιαία προσπάθεια με τη συμμετοχή του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που αν στεφθεί με επιτυχία ολοκληρώνεται το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. Με το μηχανισμό Higgs εξηγείται η γέννηση της μάζας των σωματιδίων, κλάσματα του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη, παράγοντας καθοριστικός για την μετέπειτα εξέλιξη του σύμπαντος.

Στην έναρξη του Θερινού Σχολείου, τους συμμετέχοντες θα καλωσορίσουν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης, και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλης Ζορμπάς.


Άλλοι προσκεκλημένοι ομιλητές του Θερινού Σχολείου 2012 είναι ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Johns Hopkins University, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και ο Διακεκριμένος Καθηγητής Πληροφορικής και ιδρυτής του Κέντρου Βιοϊατρικής Πληροφορικής, Απεικόνισης και Μοντελοποίησης του Πανεπιστημίου Rutgers (The State University of New Jersey), Δημήτρης Μεταξάς. Επίσης, ο Νικόλαος Μαυρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πληροφορικής και Διευθυντής του Interactive Robots and Media Lab (IRML) του New York University στο Abu Dhabi, θα προκαλέσει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν το μέλλον της Συλλογικής Νοημοσύνης με τη χρήση διαλογικών ρομπότ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου έχουν σαν σκοπό να μυήσουν τους συμμετέχοντες σε έναν διαθεματικό τρόπο προσέγγισης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των ερευνητικών προκλήσεων του 21ου αιώνα.


Οι θεματικές περιοχές που καλύπτονται στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου 2012 είναι:


- Περιβάλλον, Ενέργεια, Ασφάλεια
- Προηγμένα Υλικά, Μικρο- Νανοτεχνολογία, Διατάξεις
- Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
- Επιστήμες Ζωής
- Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά

Για τη συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και στο τέλος του κύκλου διαλέξεων θα δοθούν πιστοποιητικά σε όσους έχουν συμπληρώσει έναν ελάχιστο αριθμό ωρών παρακολούθησης.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων από το σύνδεσμο:

http://edu.demokritos.gr/ge/index.php/el/events/ss12/program

Κατεβάστε την πρόσκληση από εδώ.

Σχετικό link:
Θερινό Σχολείο, Γραφείο Εκπαίδευσης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: http://edu.demokritos.gr/ge/index.php/el/events

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr