ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 3 Ιουλίου 2012
 

Eνημέρωση του CERN για την έρευνα για το μποζόνιο Higgs

 

Η ομάδα του πειράματος CMS του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ), προσκαλεί το προσωπικό του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» να παρακολουθήσει την ενημέρωση του CERN για την έρευνα για το μποζόνιο Higgs.

H εκδήλωση αυτή γίνεται με την ευκαιρία της διοργάνωσης επιστημονικού σεμιναρίου από το CERN την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012, στις 10:00 πμ (ώρα Ελλάδας) με τα τελευταία αποτελέσματα των πειραμάτων ATLAS και CMS πάνω στην έρευνα για το μποζόνιο Higgs.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όπου θα γίνει προβολή με σύνδεση με το CERN μέσω ειδικής γραμμής και θα είναι ανοικτή για το κοινό και τον τύπο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

10:00 – 12:00:

Επιστημονικό Σεμινάριο: Τα πειράματα ATLAS και CMS θα παρουσιάσουν
τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας για το σωματίδιο. (
CERN main Auditorium)

12:00 – 13:00:

Συνέντευξη τύπου (CERN Council Chamber)

13:00 – 13:30:

Συνεισφορά της ομάδας του ΙΠΣΦ στο πείραμα CMS
Συζήτηση (Αμφιθέτρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»)

Μεταφέρουμε την αρχική ανακοίνωση του CERN για το σεμινάριο:


«Τα πειράματα έχουν τελειοποιήσει τις τεχνικές ανάλυσης ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους να εντοπίσουν τις συγκρούσεις που παράγονται σωματίδια Higgs ανάμεσα στις εκατομμύρια άλλες συγκρούσεις που συμβαίνουν ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι η ευαισθησία τους σε νέα φαινόμενα έχει αυξηθεί σημαντικά στο σύνολο των δεδομένων που συνελέγησαν τα δύο τελευταία χρόνια. Η επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων έχει γίνει με το Παγκόσμια Κατανεμημένο Υπολογιστικό Δίκτυο του LHC, το οποίο έχει υπερκεράσει της προδιαγραφές σχεδίασης, στη διαχείρηση όγκου δεδομένων και υπολογισμών χωρίς προηγούμενο.


Εάν και όταν ένα νέο σωματίδιο ανακαλυφθεί, τα πειράματα ATLAS και CMS θα χρειαστούν χρόνο να επιβεβαιώσουν εάν αυτό είναι το επί μακρόν αναμενόμενο μποζόνιο Higgs, η τελευταία υπολειπόμενη συνιστώσα του Καθιερωμένου Προτύπου της σωματιδιακής φυσικής, ή εάν αυτό είναι μια πιο εξωτική μορφή ενός μποζονίου που θα μπορούσε να ανοίξει την πύλη σε νέα φυσική.»

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr