ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
 
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012
 

Πρόγραμμα Study Abroad: Αμερικανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλιγκτον παρακολούθησαν μαθήματα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» φιλοξενεί Αμερικανούς φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος Study Αbroad, που πραγματοποιείται σε Αθήνα και Σάμο αυτό το καλοκαίρι.

Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμο του Τέξας στο Άρλιγκτον έφτασαν στην Ελλάδα τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, για να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας έξι εβδομάδων. Μέσα από διαλέξεις και έρευνα πεδίου οι σπουδαστές θα μάθουν να αξιοποιούν τα εργαλεία της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι αμερικανοί φοιτητές Πληροφορικής, Μηχανικής και Βιολογίας παρακολούθησαν μια σειρά εργαστηριακών μαθημάτων στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε τομείς που αφορούν στη δημιουργία και διαχείριση βάσεων δεδομένων, στην εξόρυξη γνώσης και στατιστική επεξεργασία δεδομένων, στην απεικόνιση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, στη χρήση προηγμένων τεχνικών ανάλυσης πειραματικών στοιχείων κ.α.

Όπως στην καθημερινή ζωή δεν υπάρχουν ευδιάκριτα όρια μεταξύ των δραστηριοτήτων μας, έτσι συμβαίνει και στην επιστημονική έρευνα. Όπως, για παράδειγμα, ο περιβαλλοντολόγος έχει ανάγκη τον χημικό, για να ελέγξει την ποιότητα του νερού που έχει συλλέξει, έτσι και ο βιολόγος έχει ανάγκη τον μηχανικό πληροφορικής για να αξιοποιήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει. Αυτή η διεπιστημονική αντιμετώπιση που αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον θεμέλιο λίθο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο δομήθηκε το πρόγραμμα Study Abroad που στόχο έχει να «παντρέψει» πολλές διαφορετικές επιστήμες και ειδικότητες, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των καίριων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες.

Οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των μαθημάτων στο Κέντρο είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά πώς διεξάγεται η επιστημονική έρευνα σε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που αποτελεί το μεγαλύτερο πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας. Διδάχτηκαν πώς να λειτουργούν σε ομάδες και κατάλαβαν από «πρώτο χέρι» την επίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη λήψη αποφάσεων περιβαλλοντικής πολιτικής και διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα, δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού.

Παίρνοντας μαζί τους όλη την απαραίτητη εργαστηριακή και πρακτική γνώση που τους προσέφεραν οι ερευνητές του «Δημόκριτου» αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες του Κέντρου, οι Αμερικανοί φοιτητές αναχώρησαν από την Αθήνα με προορισμό τη Σάμο. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, θα διερευνήσουν τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και μέσα από επιτόπιες έρευνες θα προσπαθήσουν να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις.

Κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα (1-29 Ιουνίου) και μαζί με 15 έλληνες φοιτητές από τμήματα Πληροφορικής, Βιολογίας, Στατιστικής, Μαθηματικών, Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστημών της Θάλασσας, οι αμερικανοί φοιτητές θα συμμετέχουν σε ομαδικά έργα για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα και θα διερευνήσουν περιβαλλοντικά θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία της Σάμου. Οι διαφορετικές ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με την καταγραφή σπάνιων θαλάσσιων και χερσαίων ειδών του νησιού (όπως ο χαμαιλέοντας, το τσακάλι και το ιδιαίτερα σπάνιο είδος τους κοινού δελφινιού), με τη στατιστική μοντελοποίηση διαδρομών εμπορικών πλοίων με σκοπό να καταδείξουν το μέγεθος αυτού του ρύπου και θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα “fish4life” απ’ την οποία ο καταναλωτής ενημερώνεται για τα νόμιμα ελληνικά αλιεύματα.

Παράλληλα με τις διαλέξεις, τα εργαστήρια και τις επιτόπιες έρευνες, κάθε ομάδα θα καταγράψει και θα αναπτύξει τα αποτελέσματα των εργασιών της, τα οποία και θα παρουσιαστούν στους αμερικανούς καθηγητές και συντονιστές του προγράμματος κατά την επιστροφή των φοιτητών στο Τέξας.

Το πρόγραμμα Study Abroad παρέχει στους φοιτητές την εμπειρική γνώση ώστε να διαπιστώσουν τη χρησιμότητα της επιστήμης τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αποτελεί, επίσης, ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο οι ξένοι, και ιδίως οι Αμερικανοί, όσο και οι ντόπιοι τον φυσικό πλούτο της χώρας μας καθώς και την ξεχωριστή σημασία της βιοποικιλότητας του Αιγαίου, για την οποία πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της.

Η θετική έκβαση αυτής της προσπάθειας ενθαρρύνει την προοπτική επέκτασης του προγράμματος Study Abroad και σε άλλες περιόδους πέραν της καλοκαιρινής καθώς και τη συνεργασία του «Δημόκριτου» με άλλους οργανισμούς, όχι μόνο σχετικούς με το περιβάλλον, αλλά και με την αρχαιομετρία και τον πολιτισμό.

To Study Abroad ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια στο πλαίσιο μιας γενικότερης εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας, όπως των κοινών προγραμμάτων διδακτορικών διατριβών, που έχει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Άρλιγκτον. Η επιτυχής αυτή προσπάθεια είναι αποτέλεσμα του γενικότερου στόχου του «Δημόκριτου» να καταστεί κόμβος διασύνδεσης επιστημόνων, ανοίγοντας δρόμους φοίτησης Ελλήνων στο εξωτερικό και αναπτύσσοντας υγιείς συνεργασίες ερευνητικών ομάδων με σκοπό την προαγωγή της γνώσης και της επιστήμης.

Σχετικά links:

Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: http://studyabroad.iit.demokritos.gr/
Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»: http://www.archipelago.gr/index.php?page=home
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: https://maendi2012.pns.aegean.gr/

 

Οι επτά αμερικανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλιγκτον μαζί με τον καθηγητή-συνοδό τους, παρακολουθούν διάλεξη στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
   
 

Οι αμερικανοί φοιτητές του προγράμματος Study Abroad μαζί με τον Διευθυντή Έρευνας του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Δρ. Βαγγέλη Καρκαλέτση, τον συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Δρ. Γιάννη Βέτσικα και τον αμερικανό καθηγητή-συνοδό τους Dr. Εric Βecker στον προαύλιο χώρο του Κέντρου.
   
 

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου,
Τηλ. 210- 650-3002, 210-650-3040,
Fax: 210-650-3260, email: pr@central.demokritos.gr, http://www.demokritos.gr