ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 21 Μαίου 2012
 

LIFE08 - AmiBio: Σύμμαχος στην παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στον Υμηττό

 

Με αφορμή τον εορτασμό 20 χρόνων προσφοράς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων LIFE στην προστασία του περιβάλλοντος, το Εργαστήριο Ενσύρματης Επικοινωνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Πατρών, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»,  διοργάνωσαν ενημερωτική και επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή του όρους Υμηττός», η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου του ΕΚΕΦΕ «Δ» στις 18 Μαΐου 2012. Κατά την έναρξη της ημερίδας, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Δρ. Νίκος Κανελλόπουλος, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δ», ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε τις δραστηριότητες του Κέντρου σε θέματα περιβάλλοντος. Στην ημερίδα παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς καθώς και μέλη εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας.

Η ημερίδα εστιάστηκε στο πρόγραμμα AmiBio: Αυτόματη Ακουστική Καταγραφή και Έρευνα της Βιοποικιλότητας στην περιοχή του όρους Υμηττός. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκος Φακωτάκης ανέδειξε τη συμβολή του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στην υλοποίηση του έργου, ενώ ο Καθηγητής Klaus Riede και ο Ερευνητής Dr. Olaf Jahn (Zoological Research Museum A. Koenig) αναφέρθηκαν στην αξιοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν από το πρόγραμμα. Στο ρόλο και στις δραστηριότητες του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Συντονιστής Προγραμμάτων του Συνδέσμου, κ. Βασίλης Νομικός.


Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, με ανακοινώσεις ο Δρ. Κώστας Ελευθεριάδης, Ερευνητής στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συμμετέχων στο πρόγραμμα LIFE+, ACEPT – AIR, ο Δρ. Ξενοφών Τσιλιμπάρης από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, GRNET S.A. και η Δρ. Κατερίνα Ραφτοπούλου, Ειδικός παρακολούθησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων LIFE+ εκ μέρους της εταιρίας ASTRALE.

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr