ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 22 Μαίου 2012
 

«Πως ο κώδικας μετατρέπεται σε ζωή;»
Η νομπελίστρια Χημείας
 Δρ. Άντα Γιονάτ ξετύλιξε τα μυστικά της αποκαλυπτικής της
έρευνας σε Έλληνες συνεργάτες της από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» επισκέφθηκε σήμερα η Ισραηλινή χημικός-κρυσταλλογράφος Άντα Γιονάτ, που το 2009 έλαβε το Νομπέλ Χημείας μαζί με τους Βενκατραμάν Ραμακρισάν από την Μεγάλη Βρετανία και Τόμας Στάιτζ από τις ΗΠΑ για την αποκρυπτογράφηση της δομής και της λειτουργίας των ριβοσωμάτων, του εργοστασίου πρωτεϊνών του κυττάρου.

Η Δρ. Γιονάτ,  73ων ετών σήμερα, είναι ερευνήτρια στο Τμήμα Δομικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Βάιτσμαν (Weizman Institute) στο Ισραήλ και ιδρυτής του πρώτου εργαστηρίου κρυσταλλογραφίας πρωτεϊνών.


Προσπαθώντας να καταλάβει ένα από τα βασικά συστατικά της ζωής, η Δρ. Γιονάτ αποκρυπτογράφησε τους ακριβείς μηχανισμούς δράσης μερικών από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά. Το ριβόσωμα είναι ο στόχος πολλών αντιβιοτικών και η λύση του μυστηρίου τη δομής του, αποκάλυψε αφενός τον τρόπο που τα σκευάσματα αυτά παραλύουν τα ριβοσώματα εξουδετερώνοντας παθήσεις που οφείλονται σε βακτήρια, και αφετέρου πώς τα βακτήρια αντιστέκονται στα αντιβιοτικά. Τα ευρήματα της έρευνας της Δρ. Γιονάτ έδωσαν ανέλπιστη ώθηση στη φαρμακευτική επιστήμη και άνοιξαν νέους δρόμους για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων σκευασμάτων σε εποχές που η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας.


Κατά την επίσκεψή της στον «Δημόκριτο», η Δρ. Γιονάτ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου Δρ. Γεώργιο Σαββίδη, τους Διευθυντές των Ινστιτούτων καθώς και με παλιούς και εν ενεργεία ερευνητές με τους οποίους έχει συνεργαστεί. Η Δρ. Γιονάτ ενημερώθηκε για τις έρευνες του «Δημόκριτου» και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις καινοτομίες που αναπτύσσονται, όπως για παράδειγμα η χρήση μαγνητικών νανοσωματίδιων για τη στοχευμένη και ελεγχόμενη έκλυση φαρμάκων σε καρκινικούς όγκους, έρευνα που ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου.


Με παρούσα στη συνάντηση τη Σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Τάμμυ Μπεν Χαΐμ, μπήκαν τα θεμέλια μιας Ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας με σκοπό την ανταλλαγή όχι μόνο γνώσεων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στη δημοσίευση προκήρυξης Διμερούς Συνεργασίας  Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ελλάδας – Ισραήλ για την περίοδο 2012-2014.

Σχετικό link:
Ιστοσελίδα του εργαστηρίου της Δρ. Άντα Γιονάτ: 

http://www.weizmann.ac.il/sb/faculty_pages/Yonath/


 

 

Συνάντηση με παλιούς και νέους συνεργάτες από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" 

 Συνάντηση με τους Διευθυντές των Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

 

 

 Συνάντηση με τους Διευθυντές των Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr