ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2012
 

8th INTERNATIONAL MASTER CLASSES IN PARTICLE PHYSICS
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στις 14 Μαρτίου 2012 συμμετείχε στο 8th International Master Class in Particle Physics. Μαθητές Λυκείου από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στους χώρους του Κέντρου και να παρακολουθήσουν «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων» από διακεκριμένους επιστήμονες, στο πλαίσιο των «Master Classes 2012 – Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων».

Η διοργάνωση των “Master Classes” ξεκίνησε με αφορμή το έτος Φυσικής το 2005 και έκτοτε συνεχίζεται με επιτυχία σε πάνω από 20 χώρες. Φέτος 400 μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου από όλη την Ελλάδα θα λάβουν μέρος σε διεθνείς ημερίδες, που διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΜΠ και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Συνολικά, την περίοδο από 27 Φεβρουαρίου έως 26 Μαρτίου 2012, περίπου 6.000 μαθητές θα παρακολουθήσουν τις ημερίδες που θα διοργανωθούν σε 120 Πανεπιστήμια/Ερευνητικά Ιδρύματα από 28 χώρες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές παρακολουθούν πρωινά σεμινάρια όπου ενεργοί ερευνητές-μέλη των Ιδρυμάτων παρουσιάζουν σύγχρονες θεωρίες και πειράματα στην επιστημονική περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων. Το απόγευμα, οι μαθητές οργανώνονται σε ομάδες και επεξεργάζονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα, που ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων CERN στη Γενεύη της Ελβετίας. Τα αποτελέσματα αυτής της επεξεργασίας συζητώνται και αναλύονται κατά την διάρκεια της ημερίδας. Στη συνέχεια, τα 5-6 ιδρύματα από όλη την Ευρώπη, που διοργανώνουν την ημερίδα την ίδια ημέρα, επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με το CERN, το οποίο συγκεντρώνει τα αποτελέσματα για να βγάλει τα «αποτελέσματα της ημέρας». Ταυτόχρονα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους επιστήμονες του CERN που διευθύνουν την συζήτηση. Η ημερίδα ολοκληρώνεται με ένα διαδικτυακό κουίζ.

Την οργάνωση συντονίζει η Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών (European Physical Society, EPS). Το ελληνικό τμήμα διοργανώνεται από την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ).

Σχετικοί σύνδεσμοι:

http://www.physics.ntua.gr/MC_2012

http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζ. Φλωράτου
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, email: pr@central.demokritos.gr