ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 09 Νοεμβρίου 2011
 

50 Χρόνια Λειτουργίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
 

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» πραγματοποίησε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τον εορτασμό 50 χρόνων λειτουργίας του στο Αμφιθέατρο «Θέμις Κανελλόπουλος». Ο εορτασμός των 50 χρόνων του «Δημόκριτου» αποτέλεσε ευκαιρία απολογισμού της δραστηριότητας του Κέντρου και εκδήλωση προς τιμήν όλων όσων έχουν συνεισφέρει στην ερευνητική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Κ. Κοκκινοπλίτης, ο οποίος μίλησε για την ουσιαστική συμβολή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Είχε προγραμματιστεί και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Κάρολου Παπούλια, η οποία ματαιώθηκε λόγω των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο, διαβάστηκε γραπτό μήνυμά του στο οποίο εξήρε τη διαχρονική προσφορά του Κέντρου στην έρευνα, τονίζοντας ιδιαιτέρως την προσφορά μεταπτυχιακών υποτροφιών.  

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Φ. Τσαλίδης, οι πρέσβεις Ρωσίας, Κίνας και Ουγγαρίας, ο Γραμματέας της πρεσβείας της Ουκρανίας, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ο βουλευτής Π. Κουρουπλής, τοπικοί άρχοντες καθώς και οι εργαζόμενοι του Κέντρου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή και η παρουσία των συνταξιούχων ερευνητών και υπαλλήλων του Κέντρου.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δ» Δρ. Ν. Κανελλόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του Κέντρου, παρουσίασε τις σημερινές δραστηριότητες καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές του.

Στην παρουσίαση του, ο Δρ. Ν. Κανελλόπουλος τόνισε ότι βασικός άξονας της διαδικασίας αναδιοργάνωσης του Κέντρου είναι η δημιουργία «κρίσιμης μάζας» σε επιλεγμένους τομείς εθνικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία “Πόλων/Δικτύων Αριστείας” για την επίτευξη βέλτιστου βαθμού συνέργειας και μείωσης των επικαλύψεων. Στόχος είναι οι πόλοι αυτοί να αποτελέσουν πυρήνες δημιουργίας «Εθνικών Πόλων/Δικτύων Αριστείας» σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Προγραμματίζεται, επίσης, η δημιουργία εταιρείας, της «Demokritos Technology Transfer» (DTΤ SA), που θα λειτουργεί βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Η DTΤ θα αναλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την προώθηση της τεχνολογίας, τη διαχείριση ερευνητικών έργων, την εκμετάλλευση καινοτομίας καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου πάνω σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας κα καινοτομίας κλπ.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Έρευνας «Δημόκριτος» με ενιαίο σύστημα διοικητικής υποστήριξης, που θα προσφέρει το πλαίσιο, τα εχέγγυα και τις δυνατότητες για θεματική και χωροταξικά αποτελεσματική ερευνητική συνέργεια.

Με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής αναμένεται ότι το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δ» θα δράσει ως «πολλαπλασιαστής ισχύος» της ελληνικής ερευνητικής και αναπτυξιακής προσπάθειας.

Στη συνέχεια, με την ευκαιρία της ονομασίας του κεντρικού αμφιθεάτρου σε Αμφιθέατρο «Θέμις Κανελλόπουλος», ο Δρ. Σ. Παπαγεωργίου, πρώην Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, παρουσίασε το έργο του Θέμι Κανελλόπουλου, του πρώτου Επιστημονικού Διευθυντή του Κέντρου μετά τον Εκτελεστικό Γενικό Γραμματέα, Καθηγητή Φυσικής Θ. Κουγιουμζέλη.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών σε επιστήμονες και υπαλλήλους του «Δημόκριτου», που κατά την θητεία τους προσέφεραν κορυφαίο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό έργο, καθώς και σε εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την παρουσίαση αρχειακού υλικού με οπτικοακουστικά μέσα, από τον Δρ. Ευγένιο Χατζούδη, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δ». Στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου υπήρχε έκθεση φωτογραφιών με τίτλο « 50 χρόνια – 50 εικόνες» και είχαν αναρτηθεί πόστερς με τα επιτεύγματα των Ινστιτούτων του Κέντρου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις από τους Διευθυντές Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δ», Δρ. Γ. Κόρδα με τίτλο “Πολυλειτουργικοί φορείς φαρμάκων στη θεραπεία καρκίνου μαστού και προστάτη” και Δρ. Αθ. Δημουλά με τίτλο “Έξυπνες πύλες για ηλεκτρονικά με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας”. Ακολούθησαν ομιλίες από τους διεθνούς κύρους επιστήμονες και μέλη του ΕΣΕΤ, Καθηγητές Γ. Χρούσο με τίτλο "Mηχανισμοί Stress: Από τον Οργανισμό στο Κύτταρο", Ι. Ηλιόπουλο με τίτλο “L.H.C. (Large Hadron Collider): Μία Νέα Εποχή για την έρευνα στο Aπειροστά Μικρό” και Δ. Θεοδώρου με τίτλο “Yπολογιστική επιστήμη των υλικών: από τη μοριακή δομή στις μακροσκοπικές ιδιότητες”.

Ανακοίνωση του Δρ. Ν. Κανελλόπουλου, Προέδρου του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δ" με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 Εκθεση φωτογραφιών με τίτλο « 50 χρόνια – 50 εικόνες» στον Εκθεσιακό χώρο της εκδήλωσης

   

Εκθεση πόστερς με τα επιτεύγματα των Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ «Δ», στον εκθεσιακό χώρο της εκδήλωσης 

Εκθεση φωτογραφιών με τίτλο « 50 χρόνια – 50 εικόνες» στον Εκθεσιακό χώρο της εκδήλωσης

 

    

 Άφιξη του καθ. Ι. Ηλιόπουλου συνοδευόμενος από τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

 

 

Αμφιθέατρο « Θέμις Κανελλόπουλος», όπου πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΕΚΕΦΕ «Δ»

Άφιξη του καθ. Ι. Ηλιόπουλου συνοδευόμενος από τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

   

 

 Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Κλουκλέλη, Δ/ντη Ενέργειας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος την παρέλαβε για τον κ. Στασινόπουλο Νίκο, Πρόεδρο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

 

 

Ομιλία του Δρ. Ν. Κανελλόπουλου Προέδρου του ΕΚΕΦΕ «Δ»

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Κλουκλέλη, Δ/ντη Ενέργειας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος την παρέλαβε για τον κ. Στασινόπουλο Νίκο, Πρόεδρο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη
και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

   

 

 Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Σπύρο Ξένο, Δ/ντη Επικοινωνίας της ΤΙΤΑΝ, ο οποίος την παρέλαβε για τον κ. Ανδρέα Κανελλόπουλο, Πρόεδρο της ΤΙΤΑΝ, από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

 

 

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Ιωάννη Φιλίππου, ΦΑΓΕ, από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Σπύρο Ξένο, Δ/ντη Επικοινωνίας της ΤΙΤΑΝ, ο οποίος την παρέλαβε για τον κ. Ανδρέα Κανελλόπουλο, Πρόεδρο της ΤΙΤΑΝ, από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη  και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

   

 

 Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Δρ. Χ. Μαρκόπουλο πρώην ερευνητή του ΕΚΕΦΕ «Δ», από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

 

     

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Δρ. Κ. Λάσκαρη πρώην ερευνητή του ΕΚΕΦΕ «Δ», από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτηκαι τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Δρ. Χ. Μαρκόπουλο πρώην ερευνητή του ΕΚΕΦΕ «Δ», από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

   

 

 Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Γάτσο (πρώτος δ/ντης μηχανουργείου) του ΕΚΕΦΕ «Δ», από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

 

 

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Δρ. Ν. Χρυσοχοϊδη πρώην ερευνητή του ΕΚΕΦΕ «Δ», από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Γάτσο (πρώτος δ/ντης μηχανουργείου) του ΕΚΕΦΕ «Δ», από τον Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και τον Δρ. Ν. Κανελλόπουλο Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ»

   

 

 Ομιλία του καθ. Γ. Χρούσου, Τμ. Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤ

 

 

Παρουσίαση του Δρ. Ε. Χατζούδη, πρώην Δ/ντη του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δ»

Ομιλία του καθ. Γ. Χρούσου, Τμ. Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤ

   

 

 Ομιλία του καθ. Δ. Θεοδώρου, ΕΜΠ, Μέλος ΕΣΕΤ

 

 

Ομιλία του καθ. Ι. Ηλιόπουλου, Ecole Normale Superieure Paris, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ)

Ομιλία του καθ. Δ. Θεοδώρου, ΕΜΠ, Μέλος ΕΣΕΤ

   

    

 

Αμφιθέατρο «Θέμις Κανελλόπουλος», όπου πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΕΚΕΦΕ «Δ».

1η σειρά: Από αριστερά ο Δρ. Ν. Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δ», ο Πρέσβης της Κίνας, κ. Κωνσταντίνος Μανιάτης, Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, καθ. Φ. Τσαλίδης, πρώην ΓΓΕΤ, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, εκπρόσωπος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

2η σειρά: Καθ. Εμμ. Φλωράτος, Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δ», καθ. Ι. Ηλιόπουλος, Ecole Normale Superieure Paris, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), καθ. Γ. Χρούσος, Τμ. Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤ, καθ. Δ. Θεοδώρου, ΕΜΠ, Μέλος ΕΣΕΤ, καθ. Γραβάνης, Τμ. Ιατρικής, Παν. Κρήτης, Πρόεδρος Τομεακού συμβουλίου της Βιολογίας του ΕΣΕΤ, κ. Ρακινζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Δρ. Χ. Χουσιάδας, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
 

Videos από την εκδήλωση:

Μπορείτε να δείτε τα videos από την εκδήλωση κάνοντας κλικ εδώ. 
 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Βιολογίας & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά. Η πολυκλαδικότητα του συντονίζεται από τα οκτώ Ινστιτούτα του: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζ. Φλωράτου
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, email: florzo1@central.demokritos.gr