ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2011
 
Πως ο ιός HCMV διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου
 

Ο ιός HCMV (Human Cytomegalovirus) είναι ένα κοινό στέλεχος της οικογένειας  των ερπητοϊών και μολύνει από 50 έως 80% των ενηλίκων. Αν και αυτές οι μολύνσεις δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα για τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να γίνουν ακόμα και θανατηφόρες σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό ανοσοκαταστολή, όπως για παράδειγμα σε ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό HIV, σε αποδέκτες μεταμόσχευσης και σε νεογέννητα βρέφη. Ο HCMV εδραιώνει πολύ αποτελεσματικές χρόνιες μολύνσεις γιατί καταφέρνει να «κρυφτεί» από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Immunology ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ σε συνεργασία με την ομάδα Χημείας Πρωτεϊνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» περιγράφουν ένα νέο μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο HCMV για να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός χρησιμοποιεί μόρια που ονομάζονται microRNA για να χειραγωγήσει το κύτταρο που μολύνει, ώστε να σταματήσει να παράγει το ένζυμο ERAP1.

Αυτό το ένζυμο είναι βασικό σε μια λειτουργία του κυττάρου που ονομάζεται αντιγονοπαρουσίαση, μια λειτουργία που επιτρέπει στο κύτταρο να σηματοδοτήσει στο περιβάλλον του ότι είναι μολυσμένο. Χωρίς το ένζυμο ERAP1 το ανοσοποιητικό σύστημα δεν γνωρίζει ποια κύτταρα είναι μολυσμένα από τον ιό και έτσι ο ιός είναι ελεύθερος να εδραιώσει χρόνιες μολύνσεις. Αυτό το εύρημα ανοίγει νέες διεξόδους για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του HCMV αλλά και για τη φαρμακολογική του αντιμετώπιση. Επισημαίνεται ότι κοινές γενετικές μεταλλάξεις (πολυμορφισμοί) στο γονίδιο του ERAP1 έχουν πρόσφατα συσχετιστεί με προδιάθεση για την ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων ασθενειών συμπεριλαμβανομένων πολλών αυτοάνοσων ασθενειών, καρκίνου αλλά και μόλυνσης από τον ιό του AIDS και βρίσκονται υπό διερεύνηση από την ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες (http://sites.google.com/site/stratikos/).

 

Πληροφορίες της εργασίας:

Human cytomegalovirus microRNA miR-US4-1 inhibits CD8(+) T cell responses by targeting the aminopeptidase ERAP1.
Kim S, Lee S, Shin J, Kim Y, Evnouchidou I, Kim D, Kim YK, Kim YE, Ahn JH, Riddell SR, Stratikos E, Kim VN, Ahn K.
Nature Immunology. 2011 Sep 4. doi: 10.1038/ni.2097.
Pubmed link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21892175
Journal link: http://www.nature.com/ni/journal/vaop/ncurrent/full/ni.2097.html

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Βιολογίας & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά. Η πολυκλαδικότητα του συντονίζεται από τα οκτώ Ινστιτούτα του: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζ. Φλωράτου
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210- 650 3002, email : florzo1@central.demokritos.gr