ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 02 Ιουλίου 2010
 

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2010
5 - 16 Ιουλίου

 

Ανοίγει τις πύλες του το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» προκειμένου να φιλοξενήσει 300 φοιτητές και πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου 2010 που ξεκινά τις εργασίες του την  Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010. Ο θεσμός του Θερινού Σχολείου τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τη φοιτητική κοινότητα όπως αποδεικνύεται από τις 933 αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν.

Στην έναρξη του Θερινού Σχολείου (Δευτέρα 5/7 και ώρα 10:00), που θα γίνει στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” στην Αγία Παρασκευή, έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν και να απευθύνουν χαιρετισμό  Εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Α. Διαμαντοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Α. Μητσός και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Β. Γιαννακόπουλος.

Στην συνέχεια θα γίνει παρουσίαση του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ “Δ”, Δρ. Κ. Σπυρόπουλο. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία του Θερινού Σχολείου απο τον Ομότ. Καθ. Γ. Γραμματικάκη (Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης) με τίτλο «Νετρίνο: Ένας Παράδοξος Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος». Στην συνέχεια θα μιλήσουν ο Καθ. Δ. Νανόπουλος, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Καθ. Ν. Πανόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Βιολογίας) και ο Καθ. Ν. Μαυρίδη (UAE University). Τέλος θα μιλήσει ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Κέντρου Δρ. Χ. Τσάμης, για τον θεσμό του Θ.Σ.      

Στα πλαίσια του θεσμού του Θερινού Σχολείου, που αποτελεί ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας στην Ελλάδα, στην παραγωγή της νέας γνώσης και την μεταφορά τεχνογνωσίας υψηλής εξειδίκευσης, σε αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα δώσουν διαλέξεις και οι διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες Καθ. Γ. Χατζηπαναγής, (Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής, Delaware University), ο Prof J. S. Baras (University of Maryland College Park), o Dr H. Doumanidis
(University of Cyprus), o Prof. C. Grigoropoulos (Department of Mechanical Engineering, UC Berkeley), o Prof. D. Ioannou (Department of Electrical and Computer Engineering, George Mason University) και άλλοι.

Με τις διαλέξεις τους, οι  διακεκριμένοι επιστήμονες θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στο  ΘΣ στις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με εντυπωσιακές αναφορές στην έρευνα που διεξάγεται τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο στις παρακάτω θεματικές περιοχές:

- Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
- Προηγμένα Υλικά και Νανοτεχνολογία
- Επιστήμες Ζωής και Βιοτεχνολογία
- Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
-
Πληροφορική - Τηλεπικοινωνίες - Μικροηλεκτρονική
-
Πολιτιστική Κληρονομιά

Οι διαλέξεις του θερινού Σχολείου που θα πραγματοποιηθούν είναι εντεταγμένες σε:

-
Ένα Γενικό Κύκλο, όπου θα παρουσιαστούν γενικά και τα γνωστικά πεδία δραστηριότητας του "Δ" με τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις σε κάθε πεδίο, και
-
Τρεις παράλληλους Ειδικούς Κύκλους, όπου θα παρουσιαστούν πιο εξειδικευμένα θέματα.

Στα πλαίσια του Σχολείου θα πραγματοποιηθούν  επίσης οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-
Μεταπτυχιακές Σπουδές
-
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Παράλληλα με τις διαλέξεις οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου θα ξεναγηθούν στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Σχετικά link για τον Ομότ. Καθ. Γ. Γραμματικάκη:

http://video.google.com/videoplay?docid=-6310462459286452224#
http://oistros-reportaz1.blogspot.com/2006/08/blog-post_23.html
http://news.pathfinder.gr/scitech/503013.html
http://vimeo.com/12063639
http://www.livepedia.gr/index.php/Γραμματικάκης_Γεώργιος

Πληροφορίες:

Γραφείο Εκπαίδευσης
κα Ι. Αποστόλου, κα Ι. Κουτσουρά
Τηλ: 210 650 3055,
Fax: 210 651 0384,
e-mail: info@edu.demokritos.gr

 

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Βιολογίας & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά. Η πολυκλαδικότητα του συντονίζεται από τα οκτώ Ινστιτούτα του: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζ. Φλωράτου
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210- 650 3002, email : florzo1@central.demokritos.gr