ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ                             

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ

               

                                                                                                            Αθήνα, 14 Μαϊου 2010

Δελτίο Τύπου

 

 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ 2010)

4-7 Μαΐου, 2010

στο Ίδρυμα Ευγενίδου

 

ΙΠΤ – ΕΚΕΦΕ «Δ»

 

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ 2010) - http://www.setn2010.gr/, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, 4-7 Μαΐου, 2010. Το ΣΕΤΝ 2010 συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και την Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός στον Ελληνικό χώρο σχετικά με τα επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, πολλά από τα οποία αξιοποιούνται σε πρακτικές εφαρμογές. Το ΣΕΤΝ-2010 παρείχε στους επιστήμονες την ευκαιρία διάδοσης των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και προώθησης νέων συνεργασιών. Επιπλέον, έδωσε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της Πληροφορικής να ενημερωθούν για καινοτόμες πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ΣΕΤΝ 2010 ήταν διεθνής, προσελκύοντας 200 συνέδρους από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε:

  • Συνεδρία για την αξιοποίηση τεχνολογιών από τη βιομηχανία, όπου παρουσιάστηκαν εφαρμογές από εκπροσώπους Ελληνικών εταιρειών και από ειδικούς σε περιοχές όπως η ανάλυση περιεχομένου στο διαδίκτυο, η αναγνώριση και σύνθεση φωνής, η εξόρυξη γνώσης από δεδομένα (χρηματο-οικονομικά, καταναλωτικά, βιοϊατρικά), η διαχείριση ενεργειακών πόρων με ευφυείς τεχνικές.
  • Συνεδρία για τη διαχείριση ψηφιακών πόρων και τεχνολογιών από την ερευνητική κοινότητα. Παρουσιάστηκαν Ευρωπαϊκές και Εθνικές δράσεις για τη συγκέντρωση πόρων και εργαλείων στους τομείς του πολιτισμού, της ιατρικής, της γλώσσας, των ψηφιακών βιβλιοθηκών.
  • Το 1ο επίσημο τουρνουά ρομποτικού ποδοσφαίρου (RoboCup) που διοργανώθηκε στην Ελλάδα (http://www.setn2010.gr/robocup). Σ' αυτό συμμετείχαν ομάδες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. Το τουρνουά έγινε την Τετάρτη 5 Μαΐου, με νικήτρια την ομάδα της Γερμανίας. Την Παρασκευή 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν αγώνες επίδειξης ανοιχτοί στο κοινό, με συμμετοχή πολλών σχολείων.
  • Προσκεκλημένες ομιλίες από επιστήμονες με διεθνή καταξίωση. Ο Καθ. Π. Κωνσταντόπουλος, του Οικονομικού Παν. Αθηνών, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ψηφιακών πολιτιστικών μνημών, ο Καθ. Μ. Λαγουδάκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσίασε τις ερευνητικές προκλήσεις του Robocup, ο Καθ. Δ. Τερζόπουλος, του Univ. of California Los Angeles, μίλησε για τη δημιουργία τεχνητών κόσμων, και ο Καθ. Νίκος Μαυρίδης, του United Arab Emirates University, αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση robots-ανθρώπων.
  •  Έκθεση Ελληνικών εταιρείων και οργανισμών, επίδειξη τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσίαση επιλεγμένων εργασιών από φοιτητές και βράβευση της καλύτερης εργασίας, παρουσίαση σημαντικών εργασιών Ελλήνων επιστημόνων.

 

 

 

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς Υγείας, Βιολογίας & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον – Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά. Η πολυκλαδικότητα του συντονίζεται από τα οκτώ Ινστιτούτα του: Βιολογίας, Επιστήμης Υλικών, Μικροηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Πυρηνικής Φυσικής, Φυσικοχημείας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζ. Φλωράτου
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210- 650 3002
email : florzo1@central.demokritos.gr