Live Broadcasting
ΕΛ | EN

 
Το Athens Science Festival, επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου

 

Το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, και αναμένεται να εντυπωσιάσει και να κάνει την παρουσία του πιο δυναμική από κάθε άλλη χρονιά.

Η σύγχρονη επιστήμη με όπλο τη γνώση και την ανοιχτή πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία οδηγείται σε νέες τεχνολογίες, δημιουργεί ευφάνταστες κατασκευές και πρωτοπόρες ανακαλύψεις «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας»! Με αυτό το σύνθημα, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival 2017, μας προσκαλεί και μας προκαλεί για μια βαθειά αναζήτηση/εξερεύνηση στον χώρο της τεχνολογίας του μέλλοντος: drones, internet of things, εικονική πραγματικότητα και αυτοκίνητα ρομπότ, μεταξύ πολλών άλλων.

Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίνων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το ASF: http://www.athens-science-festival.gr/
Διάρκεια: 29 Μαρτίου – 2 Απριλίου
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή: 09.00 έως 23.00
Σάββατο & Κυριακή: 11.00 έως 23.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324
press@athens-technopolis.grwww.technopolis-athens.com
                                                                                                                                                    

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεi: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 

Συμμετοχή του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στο ASF2017

 • Η μέτρηση στην επιστήμη και ποίηση , Βασίλης Κωνσταντούδης, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
  Ομιλία: 30/03/ 2017, 31 /03/2017, 01 /03/2017

  Λέμε: το ύψος μου είναι 183 εκατοστά ή το πλάτος ενός τρανζίστορ 22 νανόμετρα.  Φαίνεται τόσο απλό. Αντιστοιχούμε τον κόσμο γύρω μας σε αριθμούς με την ίδια ευκολία που το κάνουμε με τις λέξεις. Έχετε αναρωτηθεί τι κρύβεται πίσω από αυτή την αντιστοίχιση; Είναι τόσο αντικειμενική και ακριβής όσο νομίζουμε;  Τι μας λέει για τη σχέση μας με τον κόσμο και τον εαυτό μας; Από την άλλη πλευρά, μιλάμε για το μέτρο ενός ποιήματος ή την κρυμμένη μετρική του. Σίγουρα θα σκέφτεστε  ότι αυτό δεν έχει σχέση με την επιστημονική μέτρηση. Είναι όμως έτσι; Ας το ξανασκεφτούμε. Ίσως κάτι βγει
 • Καινοτομία μέσω εκπαίδευσης: Δρ. Στ. Θωμόπουλος, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών , ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
  Διαδραστική Έκθεση: 29/03/17, 30/03/17, 31/03/17 09:00-14:00
  • iGuide Knossos: είναι ένα έργο που σκοπό έχει να αναβαθμίσει την εμπειρία του χρήστη ως ψηφιακού επισκέπτη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Μέσα από μια λεπτομερή ψηφιακή τρισδιάστατη ανακατασκευή, ο επισκέπτης θα ταξιδέψει το κοινό σε τόπους και χρόνους της Εποχής του Χαλκού συνοδεύοντας την περιήγηση του  με video animation, κρυμμένα σημεία πληροφορίας, ηχητικές περιγραφές και ψηφιακά mini games. Φέτος, το iGuide Knossos θα είναι διαθέσιμο και σε περιβάλλον VR με τη χρήση OCULUS.
  • SmartCamp:Τα θερινά εργαστήρια SMARTCamp θα δώσουν το παρόν μέσα από    διαδραστικές επιδείξεις όπως η μετακίνηση αντικειμένων εξ αποστάσεως με τη δύναμη     του μυαλού (έλεγχος υπολογιστή με τις τεχνολογίες EEG-ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος). Οι δύο βασικές ενότητες, Ρομποτική και Ψηφιακές Τέχνες & Animation των εργαστηρίων SMARTcamp θα παρουσιαστούν εκτενώς και μαθητές 14-18 ετών θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τα θερινά τμήματα.
  • iRescue: Ένα συναρπαστικό παιχνίδι,  με χρήση Kinect,  που επιτρέπει την αλληλεπίδραση του χρήστη με ένα εικονικό ανθρώπινο πλήθος. Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο εσωτερικό ενός αεροδρομίου. Ο παίκτης,  ως μέλος ενός σώματος διάσωσης,  καλείται να καθοδηγήσει το πανικόβλητο πλήθος προς μια ασφαλή διέξοδο κατά τη διάρκεια της εκκένωσης.
  • WayGOO:  Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος για ακόμη μια χρονιά σχεδιάζει την εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής πλοήγησης wayGoo, προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival 2017. Πλοηγηθείτε στους χώρους της Τεχνόπολης και μάθετε πληροφορίες για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις , τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες και τα εκθέματα των περιπτέρων. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε Google Play και Appstore από τις 28 Μαρτίου.
 • Οι πλάκες του Alzheimer στο μικροσκόπιο: Δρ. Μαρίνα Σαγνού, Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Βιοεφαρμογών, ΕΚΕΦΕ «Δ»
  Πειράματα Επίδειξης: 29 /03/2017, 30 /03/2017, 31 /03/2017, 01 /03/2017, 02 /03/2017
   Η νόσος του Alzheimer αποτελεί μια σοβαρή νευροεκφυλιστική ασθένεια, ένα μεγάλο ιατρικό, κοινωνικό και οικονομoτεχνικό πρόβλημα. Παγκοσμίως οι ασθενείς με άνοια αναμένεται να φτάσουν τα 65,7 εκ. μέχρι το 2030. Η νόσος χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό "πλακών" στον εγκέφαλο οι οποίες οδηγούν σε κυτταρική δυσλειτουργία και τον θάνατο των νευρικών κυττάρων.Αυτές οι “πλάκες” φαίνονται κάτω από το μικροσκόπιο σε δείγματα ιστού, ενώ η ανίχνευσή τους αποτελεί σημαντικό ερευνητικό στόχο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

 • Ζωγραφίζοντας με Χημεία - Μέρος II : Δρ. Μαρίνα Σαγνού, Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Βιοεφαρμογών, ΕΚΕΦΕ «Δ»
  Πειράματα Επίδειξης: 29 /03/2017, 30 /03/2017, 31 /03/2017, 01 /03/2017, 02 /03/2017
  Χυμός λεμονιού, χυμός πορτοκαλιού, σόδα, υγρό καθαρισμού και άλλα υγρά θα μετατραπούν σε ροζ, μπλε, πράσινα και κίτρινα χρώματα όταν ακουμπήσουν το "μαγικό χαρτί" που έχουμε ετοιμάσει. Το πόσο όξινο ή βασικό είναι το κάθε υγρό το βλέπουμε με την "μαγική ικανότητα" του κοκκινολάχανου να αλλάζει χρώμα!!
 • «Η Μυστική ζωή των Υλικών» , Κ.Γιαννακόπουλος, Β.Γιαννέτα, Μ.Βλαχοπούλου, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ «Δ»
  Ντοκιμαντέρ: Κυριακή  2  Απριλίου, ώρα 16:00 – 17:00
  Η εκπαιδευτική ταινία «Η Μυστική ζωή των Υλικών», www.materialsfuture.eu, πρόκειται για ένα ταξίδι γύρω από την επιστήμη των υλικών, τις διεργασίες που εκτελούνται, τις καινοτομίες, τους ανθρώπους πίσω από την έρευνα και τις τελευταίες εξελίξεις. Αυτό το ντοκιμαντέρ χαρακτήρων, αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού πακέτου που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Stimulate”, με στόχο την αποκάλυψη της σημασίας των προηγμένων υλικών στην καθημερινότητά μας, στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας, της ενέργειας κ.ά. και αποδέκτες κυρίως τους νέους , που προσκαλούνται να διερευνήσουν τον χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.
 • «Ταξιδεύοντας στη νανοδιάσταση» ,   Ε.Αλμπάνης, Μ.Βερούτη, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ «Δ»
  Ομιλία: Κυριακή 2 Απριλίου, ώρα 17:00-17:45
  Πόσος χώρος υπάρχει στη νανοδιάσταση; Πόσα βιβλία μπορούν να γραφτούν στην κεφαλή μιας καρφίτσας ή πόσα γλυπτά μπορούν να χωρέσουν σε μια ανθρώπινη τρίχα; Μπορεί ο χρυσός να γίνει κόκκινος; Πότε σκέφτηκε ο άνθρωπος ότι θα μπορούσε να κυκλοφορούν στο αίμα μας νανο-ρομποτ τα οποία θα επισκευάζουν βλάβες ή θα πολεμούν ασθένειες; Αν σας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον της (νάνο)τεχνολογίας, τότε θα πρέπει να μας ακολουθήσετε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι πολύ βαθιά μέσα στα ύλη. Εκεί όπου τα γνωστά μας υλικά περνούν σε «άλλη διάσταση» και αποκτούν εξωτικές ιδιότητες.