ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αναπτύσσοντας «νεάς γενιάς» εμβόλια για σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις στον «Δημόκριτο»

Οι λοιμώξεις από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (S. aureus) μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες έως δυνητικά θανατηφόρες φλεγμονώδεις επιπλοκές στους ασθενείς (όπως, σηψαιμία, ενδοκαρδίτιδα και τοξικό σύνδρομο), ασκώντας σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και επιβαρύνοντας παράλληλα το σύστημα ιατρικής περίθαλψης. Το ιατρικό αυτό πρόβλημα εντείνεται τόσο από την αυξανόμενη συχνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την απουσία αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων, όσο και από την απειλητικά αυξανόμενη ανθεκτικότητα του S. aureusστα καθιερωμένα αντιβιοτικά. Ερευνητική ομάδα του Τομέα Βιοδιαγνωστικών Επιστημών του ΙΠΡΕΤΕΑ υπό την καθοδήγηση της Δρ. Γεωργίας Σφυρόερα και του Δρ. Δημήτρη Μαστέλλου ανέπτυξε και χαρακτήρισε νέα θεραπευτικά αντισώματα που περιορίζουν σημαντικά τις ανεπιθύμητες φλεγμονώδεις επιπλοκές της λοίμωξης από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Οι ερευνητές του «Δημόκριτου» απομόνωσαν από υγιείς δότες στον πληθυσμό προστατευτικά αντισώματα έναντι του S. aureus, τα οποία αναγνωρίζουν εκλεκτικά την πρωτεΐνη του σταφυλόκοκκου Extracellular fibrinogen-binding protein (Efb). Η Efb βοηθά τον σταφυλόκοκκο να διαφύγει από την «πρώτη γραμμή άμυνας» του οργανισμού, αδρανοποιώντας δύο κομβικά αντιμικροβιακά συστήματα: το συμπλήρωμα και τα φαγοκύτταρα της φυσικής ανοσίας. Τα αντισώματα που ανέπτυξε η ομάδα του «Δημόκριτου» έχουν εξουδετερωτική δράση έναντι της πρωτεΐνης Efb μειώνοντας αισθητά την επιβίωση του σταφυλόκοκκου σε μοντέλα λοίμωξης και φλεγμονής. Επιπλέον, έδειξαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα ως νέα θεραπευτικά μέσα σε ζωικά πειραματικά μοντέλα, περιορίζοντας τις φλεγμονώδεις επιπλοκές της λοίμωξης από σταφυλόκοκκο.

Η παρούσα έρευνα ήταν αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας της ερευνητικής ομάδας του «Δημόκριτου» με ερευνητικές ομάδες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια και στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής του Πανεπιστήμιου Kansas State (ΗΠΑ), με το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό ανοσολογίας Journal of Immunology. Η δημοσίευση επιλέχτηκε από τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού να συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο "In this issue"(τεύχος Οκτώβριος 14, 2015). Η διάκριση αυτή κατατάσσει το άρθρο ανάμεσα στο 10% των άρθρων με τη μεγαλύτερη απήχηση στο συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού.

Σχετικά αρχεία σε επισύναψη:

1. Georgoutsou-Spyridonos M, Ricklin D, Pratsinis H, Perivolioti E, Pirmettis I, Garcia BL, Geisbrecht BV, Foukas PG, Lambris JD, Mastellos DC, Sfyroera G. Attenuation of Staphylococcus aureus-Induced Bacteremia by Human Mini-Antibodies Targeting the Complement Inhibitory Protein Efb.J Immunol. 2015 Oct 15; 195(8):3946-58. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26342032)

2. 'Mini-Abs may manage MRSA', 'In this issue', Journal of Immunology, 2015, 195(8)


 ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ:

 • Πρόλογος - Journal Immunology.pdf

 • Paper Georgoutsou et al. JI_2015.pdf
 • Για περισσότερες πληροφορίες:
  ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  Δημόσιες Σχέσεις

  communications@central.demokritos.gr, http://www.demokritos.gr
  210 650 3040 - 210 650 3002

   

   

  Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο διαδίκτυο:

  LinkedIn | Facebook | YouTube | Twitter
   

  Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:

  Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.