ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αγία Παρασκευή, Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015
 
 

Ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος τιμάται με το Βραβείο
 «Demokritos Scientific Research and Innovation Award» από τον
Πρόεδρο της Δημοκρατίας  κ. Προκόπιο Παυλόπουλο

"Η δική μου η γενιά είμαστε όντως παράδειγμα, αλλά παράδειγμα προς αποφυγή και όχι για τα πράγματα που κάναμε αλλά για αυτά που δεν κάναμε", τονίζει  ο Καθ.Ι. Ηλιόπουλος

 

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουλίου η βράβευση του Καθηγητή κ. Ιωάννη Ηλιόπουλου με το βραβείο «Demokritos Scientific Research and Innovation Award» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Η βράβευση έλαβε χώρα στα πλαίσια του 3ου Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ι. Ηλιόπουλος, μία εμβληματική μορφή της Θεωρητικής Φυσικής, παγκόσμιας αποδοχής, το επιστημονικό έργο του οποίου έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της έρευνας, συγκαταλέγεται στην ομάδα των διακεκριμένων ερευνητών της Σωματιδιακής Φυσικής που προέβλεψαν την ύπαρξη του τέταρτου κουάρκ, ή αλλιώς «γοητευτικού» κουάρκ.  Είναι από τους πρωτεργάτες θεωρητικούς φυσικούς του CERN, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superieure, ενώ διετέλεσε και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Ως καθηγητής στην Ecole Normale Superieure -από τα σπουδαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας- συνέβαλε με την διδασκαλία του στη δημιουργία της περίφημης «Σχολής Ηλιόπουλου», όπως την αποκαλεί η γενιά των φοιτητών του.

Κατά την έναρξη της τελετής βράβευσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Ν. Κανελλόπουλος, ο οποίος έκανε μία σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Κέντρου και φυσικά εξήρε την επιστημονική διαδρομή του κ. Ι. Ηλιόπουλου. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στο έργο του κ. Ι. Ηλιόπουλου αλλά και στην προσφορά του στην επιστημονική αριστεία και την έρευνα.

Κατά τον ευχαριστήριο λόγο του, στο τέλος της τελετής βράβευσης,  ο κ. Ι. Ηλιόπουλος  τόνισε  μεταξύ άλλων: "Η δική μου η γενιά είμαστε όντως παράδειγμα, αλλά παράδειγμα προς αποφυγή και όχι για τα πράγματα που κάναμε αλλά γι’ αυτά που δεν κάναμε". Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η επιστήμη όλους τους ενώνει, γιατί όλοι οι άνθρωποι στο κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, χρώματος και εθνικότητας, όλοι παρά τις διαφορές τους, καταλαβαίνουν το ίδιο, ότι ένα συν ένα ίσον δυο. Ο μόνος τρόπος για να φύγει η χώρα μπροστά προς την ανάπτυξη είναι μέσα από την επιστήμη."

 
 
 

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Δημόσιες Σχέσεις
communications [@] central.demokritos.gr, http://www.demokritos.gr
Τηλ:. 210 650 3040 - 210 650 3002

 
 
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο διαδίκτυο: LinkedIn | Facebook | YouTube | Twitter
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.