ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
 
 

Η Δρ Φλωρεντία Φωστήρα γίνεται η τέταρτη ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που λαμβάνει το Ελληνικό Βραβείο

«L’OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»
 

Με το «Ελληνικό Βραβείο 2014 L’ OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» τιμήθηκε η Δρ Φλωρεντία Φωστήρα, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε για το έργο της στον τομέα των Βιοεπιστημών σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014.

Η Δρ Φ. Φωστήρα εστιάζει την έρευνα της στην ανάλυση γνωστών γονιδίων αλλά και στην ανίχνευση νέων που σχετίζονται με την κληρονομικότητα του καρκίνου, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής, του πρώτου και μοναδικού δημόσιου εργαστηρίου στην Ελλάδα που αναπτύσσει και εφαρμόζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια μεθοδολογίες ανάλυσης της γενετικής προδιάθεσης του καρκίνου σε συνεργασία με κορυφαία Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στόχος της είναι να ρίξει φως στις πολύπλοκες μοριακές μεταλλαγές και τους μηχανισμούς εκείνους που οδηγούν στην καρκινογένεση. Προτεραιότητα έχει δώσει στη διερεύνηση της κληρονομικότητας του καρκίνου του μαστού, ενώ παράλληλα εξετάζει και άλλες κληρονομικές μορφές, όπως τον καρκίνο του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του νεφρού.

Ανιχνεύοντας τη μοριακή τυποποίηση του καρκίνου, η έρευνα της Δρος Φ. Φωστήρα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της ασθένειας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μεθόδων εξατομικευμένης κλινικής παρακολούθησης καθώς και εξειδικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Με σύμμαχο μεθόδους όπως η αλληλούχιση νέας γενεάς DNA, που αποτυπώνει αξιόπιστα τις γενετικές πληροφορίες στα κύτταρα μας, νέες ελπιδοφόρες προοπτικές ανοίγονται για την ενδελεχή ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος με στόχο την κατανόηση της καρκινογένεσης και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η Δρ Φ. Φωστήρα είναι η τέταρτη ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που λαμβάνει το συγκεκριμένο βραβείο, μετά από τις Δρ Αγγελική Χρόνη (2009), Δρ Ελένη Μακαρώνα (2010) και Δρ Γεωργία Σφυρόερα (2012). Κοντά στ’ άλλα, είναι και αυτό ένα δείγμα της έρευνας αιχμής που διεξάγεται στο Κέντρο και της προσπάθειας που καταβάλλεται να ενισχυθούν οι δραστηριότητες νέων επιστημόνων.

Τα «Ελληνικά Βραβεία L'OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελούν μια από τις τρεις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L'OREAL-UNESCO, το οποίο από το 1998 έχει επιβραβεύσει – ηθικά και οικονομικά - την καινοτόμο έρευνα πλέον των 2.000 διακεκριμένων ερευνητριών παγκοσμίως, ενθαρρύνοντας τις να συνεχίσουν το επιστημονικό τους έργο με γνώμονα το γενικό καλό.

Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν επιβραβεύσει την επιστημονική αριστεία 23 ανερχόμενων ελληνίδων ερευνητριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ελληνικά Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Επιστημών των Υλικών. Τα βραβεία αυτά, που πλέον απονέμονται κάθε δύο χρόνια σε τρεις διακεκριμένες ερευνήτριες, σκοπό έχουν να αναδείξουν τη σημαντική θέση των γυναικών επιστημόνων σ’ ένα τόσο ανταγωνιστικό πεδίο και, παράλληλα, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.

Σχετικά Links:

Βιογραφικό σημείωμα της Δρ Φλωρεντίας Φωστήρα

Τα Ελληνικά βραβεία «L'OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»:

http://unesco-hellas.org/fysikes-kai-koinwnikes-episthmes/fysikes-epistimes/
http://unesco-hellas.org/draseis/brabeia/

 

Φωτογραφίες από τη βράβευση της Δρ Φλωρεντίας Φωστήρα:

 
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου, Τηλ. 210- 650-3002, 210-650-3040,
Fax: 210-650-3260, email: pr@central.demokritos.gr, http://www.demokritos.gr
 
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο διαδίκτυο: LinkedIn | Facebook | YouTube | Twitter
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.