ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
   
Δελτίο Τύπου
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014
 
 
Τεράστια επιτυχία είχε και φέτος η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
 
 

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Βραδιά του Ερευνητήστο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου. Πλήθος κόσμου αγνόησε τις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες και συνέρρευσε στο Κέντρο για να απολαύσει μια μοναδική βραδιά που ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης και της έρευνας με οδηγούς τους ίδιους τους ερευνητές.

Η Βραδιά του Ερευνητή που διοργάνωσε το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo, στην οποία συμμετείχε και μία πλειάδα άλλων ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων και οργανισμών, έδωσε την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να μυηθεί στα μυστικά της επιστημονικής γνώσης με τρόπο ευχάριστο, να ενημερωθεί για την έρευνα και τις εφαρμογές της, να δει μερικά από τα πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, να συνομιλήσει με ερευνητές και να μάθει για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Τίποτε δεν έλειψε από τη φετινή Βραδιά του Ερευνητή: προβολές, πειραματικές επιδείξεις, ενημέρωση, ξεναγήσεις σε εργαστήρια, ρομποτικές επιδείξεις, έκθεση ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, επιστημονικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, δραστηριότητες για παιδιά, τηλεσκόπια, έκθεση εικαστικών, θέατρο και πολλή μουσική.

Στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», περισσότεροι από 20 φορείς και οργανισμοί ανέλαβαν την ενημέρωση του κοινού για τις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες τους όχι μόνο μέσα από εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις αλλά και μέσα από παιχνίδια που κέντρισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Τα παιδιά είχαν την τιμητική τους. Έγιναν για μια βραδιά ερευνητές και έκαναν τα ίδια πειράματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ πολυάριθμα παιχνίδια στήθηκαν για να τους εξηγήσουν με απλό και ευχάριστο τρόπο από τις χημικές ιδιότητες και τη δομή του κυττάρου έως την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και την αξία του εμβολιασμού. Στην υπαίθρια σκηνή, τα μεγαλύτερα παιδιά έπαιξαν …. φυσικές επιστήμες. Με παρουσιαστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τη βοήθεια ερευνητών, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και του Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου κλήθηκαν να μαντέψουν τις επιστημονικές σκέψεις των συμμαθητών τους κρατώντας το κοινό τους σε αγωνία. Αμέσως μετά οι ερευνητές μαζί με μια ομάδα μικρών ερευνητών γέμισαν τη σκηνή με μαγικά κόλπα και παιχνίδια. Με σύνθημα Its a kind of magic! εξήγησαν βασικούς νόμους της φυσικής και της χημείας εξαφανίζοντας υγρά, συρρικνώνοντας μπαλόνια, καταψύχοντας λουλούδια και δημιουργώντας πολύχρωμους ατμούς και εντυπωσιακές εκρήξεις. Σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς οι μαθητές των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων έκαναν πειράματα και επιδείκνυαν πειραματικές κατασκευές, που σχεδίασαν με τους καθηγητές τους, προσελκύοντας ένα πλήθος από μαθητές και γονείς.

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο γνωρίσαμε τις δραστηριότητες Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και παρακολουθήσαμε ένα ενδιαφέρον βίντεο με αστροναύτες, ενώ σε ζωντανή σύνδεση με το CERN αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου είδαμε κορυφαίους επιστήμονες να μιλούν για τις δράσεις τους και να απαντούν στις ερωτήσεις των θεατών. Στο debate για την ανάδειξη της επιστήμης που θα επηρεάσει θετικότερα τη ζωή μας έως το 2050, έξι επιστήμονες υποστήριξαν τις θέσεις τους σε έξι λεπτά και ζήτησαν την ψήφο του κοινού που ανέδειξε νικήτρια την Νανοτεχνολογία. Αμέσως μετά τα φώτα έσβησαν και η σκηνή παραδόθηκε στην ομάδα του FameLab που παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Έγκλημα στο Εργαστήριο – The Science of CSI» και καταχειροκροτήθηκε.

Οι ξεναγήσεις στα εργαστήρια και σε μοναδικές στην Ελλάδα ερευνητικές εγκαταστάσεις, όπως ο Πυρηνικός Αντιδραστήρας, ο Ιοντικός Επιταχυντής και ο μεγαλύτερος στη χώρα Καθαρός Χώρος μικρο και νανοτεχνολογίας, προσήλκυσαν και φέτος μεγάλο αριθμό επισκεπτών που είχαν σπεύσει μέρες πριν να κλείσουν θέση.

Η Βραδιά του Ερευνητή ολοκληρώθηκε με μια πολυδιάστατη συναυλία στην οποία ερευνητές/μουσικοί μοιράστηκαν τη σκηνή με τη ροκ μπάντα του Πανεπιστημίου Αθηνών Κindergarten και τους καλλιτέχνες Μιχάλη Κακέπη και Ζακ Στεφάνου.

Την ίδια ημέρα, δύο από τους συνεργαζόμενους φορείς, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΕΛΚΕΘΕ διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία παράλληλες δράσεις στις εγκαταστάσεις τους στην Πύλο και τη Ρόδο, αντίστοιχα.

Όλοι είχαν κάτι να κερδίσουν από τη φετινή Βραδιά. Παιδιά, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι έγιναν ένα: έπαιξαν παιχνίδια, έμαθαν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τον τρόπο που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας, ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχουν τα ερευνητικά κέντρα, τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγει η έρευνα αλλά και για τις προκλήσεις της επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην καινοτομία. Είδαν με λίγα λόγια ότι η έρευνα αποτελεί ζωτική πηγή γνώσης που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στην ευημερία των πολιτών. Από την πλευρά του, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» βλέποντας για δεύτερη συνεχή χρονιά την αθρόα προσέλευση επισκεπτών, που διψούν να μάθουν περισσότερα για την έρευνα, θέτει ως άμεση προτεραιότητά τη διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων ανοιχτών στο ευρύ κοινό.

Ενημέρωση για τις εκδηλώσεις της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: www.demokritos.gr/rengreece@ncsr, #ncsrdemokritos

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν πανελλαδικά: http://www.rengreece.gr/, #rengreece, www.facebook.com/rengreece

Με τη συνεργασία του British Council και του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Χορηγοί επικοινωνίας – υποστήριξης: Ελευθεροτυπία, Αθήνα 9.84, Επιχειρώ, Science Illustrated, deBop, GoodNews.gr, diorismos.gr, for free, protagon.gr, art & life.

 
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη βραδιά του ερευνητή 2014:
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου, Τηλ. 210- 650-3002, 210-650-3040,
Fax: 210-650-3260, email: pr@central.demokritos.gr, http://www.demokritos.gr
 
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο διαδίκτυο: LinkedIn | Facebook | YouTube | Twitter
 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.