ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014
 
 

Υδρογονανθράκες και Πληροφορική πρωταγωνιστούν την τελευταία μέρα του Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία

Επιχειρηματικότητα και υψηλή τεχνολογία το θέμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης το απόγευμα της ίδια μέρας (04.07.2014)
 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα σχετικά με τις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων θα ανοίξει το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας του 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και πάλι ψηλά στην επικαιρότητα, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των 20 θαλασσίων οικοπέδων στο Λιβυκό και Ιόνιο Πέλαγος.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη  ευκαιριών για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με τις έρευνες για εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστούν οι συνεργασίες ερευνητών του «Δημόκριτου» με εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού πάνω σε θέματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, θα έχει η παρουσίαση της έρευνας για υδρογονάνθρακες με χρήση ηλεκτρομαγνητικών μεθόδων καθώς και η παρουσίαση του Νορβηγικού μοντέλου εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από τον Τεχνικό Διευθυντή της Atlantic Petroleum Norge, Αριστοφάνη Στεφάτο.

Στην επόμενη ημερίδα μπορεί κανείς να διαπιστώσει πώς η πληροφορική τίθεται στην υπηρεσία της γεωργίας και της ασφάλειας τροφίμων. Στόχος είναι αφενός η εκπαίδευση επιστημόνων πληροφορικής σε τεχνολογίες για ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από τη γεωργία και την ασφάλεια τροφίμων και αφετέρου η συμμετοχή τους στην εξεύρεση λύσεων με βάση τα δεδομένα αυτά.

Υψηλή τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα θα τεθούν επί τάπητος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που θα ξεκινήσει στις 14:30, με θέμα Spin-off & Entrepreneurial Challenges και ιδιαίτερα ενδιαφέροντες συνομιλητές. Ο Ντίνος Αλεβιζόπουλος από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εστιάσει καταρχάς στο Πρόγραμμα Horizon 2020 και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχει. Στη συνέχεια, ο Δρ. Εμμ. Ραπτάκης από την εταιρεία Fasmatech Science and Technology SA, o Δρ Ι. Αραμπατζής από τη NanoPhos SA και ο Δρ Ξενοφών Κροκίδης από την Scienomics, εκπρόσωποι επιτυχημένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας - δύο από τις οποίες με έδρα στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» - θα αναφερθούν στην πρόκληση να εδραιώσεις μία εταιρεία έντασης γνώσης αλλά και να την καταστήσεις ανταγωνιστική στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Τέλος, ο Κώστας Σηφάκης, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας Innovation Accelerator, θα επικεντρωθεί στους τρόπους στήριξης και ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή εγγραφή στο Φόρουμ, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.demokritos.gr/hf2014/

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Τμήμα Οργάνωσης & Παραγωγικότητας, Τηλ. 210- 650-3002, 210-650-3040,
Fax: 210-650-3260, email: pr@central.demokritos.gr, http://www.demokritos.gr

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο διαδίκτυο:

LinkedIn | Facebook | YouTube | Twitter
 

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.