ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014
 
 

Με έμφαση στην ελληνική βιομηχανία γενοσήμων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας συνεχίζονται οι εργασίες του Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία την Τετάρτη 2 Ιουλίου

Στις 7:00 το απόγευμα η βράβευση του Καθηγ. Ιωσήφ Σηφάκη

 

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το πρόγραμμα του 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την Τετάρτη 2 Ιουλίου, με διαλέξεις και συζητήσεις που συνδυάζουν την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Γενόσημα φάρμακα: από το εργαστήριο στην κοινωνία

Η τρίτη μέρα του Φόρουμ ξεκινά με μία ημερίδα αφιερωμένη στη βιομηχανία των γενοσήμων φαρμάκων, ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που χρησιμοποιεί διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης υψηλών απαιτήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, ερευνητές σε βιομηχανίες ανάπτυξης επιστημονικών οργάνων θα αναδείξουν τις σύγχρονες τάσεις της οργανολογίας για τη μελέτη φαρμακευτικών προϊόντων.

Στόχος της ημερίδας είναι να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, βιομηχανιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και ελεγκτικών μηχανισμών στο χώρο της υγείας και των φαρμάκων, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας. Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι τα Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα μπορούν και πρέπει να σταθούν αρωγοί στην ανάπτυξη ασφαλέστερων γενοσήμων φαρμάκων προς όφελος της κοινωνίας, προσφέροντας αφενός υπηρεσίες υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης και αφετέρου υποστήριξη μέσω των σύγχρονων ερευνητικών υποδομών τους.

Στην ημερίδα αυτή θα δώσουν το «παρών», μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι φαρμακευτικών βιομηχανιών, εκπρόσωποι του ΕΟΦ καθώς του πρώτου cluster (επιχειρηματικής συστάδας) στο χώρο της υγείας.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο MIT

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί το workshop Entrepreneurship @ MIT υπό την αιγίδα του MIT Enterprise Forum Greece, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με διεθνούς κύρους ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια. Σε απευθείας σύνδεση με το αμερικανικό πανεπιστήμιο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς η έρευνα και η καινοτομία γίνονται το εφαλτήριο επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Το βραβείο Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award

Εξέχουσα θέση στο πενθήμερο κατέχει η βράβευση του Καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη με το βραβείο Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award για την πολύτιμη προσφορά του στην επιστήμη και την καινοτομία. Ο Ιωσήφ Σηφάκης, που πρόσφατα ανέλαβε τα ηνία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), είναι Καθηγητής στην Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) και Διευθυντής Ερευνών στο εργαστήριο VERIMAG, ενώ το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ, την υψηλότερη διάκριση στον τομέα της πληροφορικής. Το Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award καθιερώνεται από φέτος και θα απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα διακεκριμένο επιστήμονα της Ελληνικής Διασποράς.

Η «Ελληνική Βραδιά», που θα ακολουθήσει, θα δώσει μία επιπλέον ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις, να διερευνήσουν πιθανότητες συνεργασίας, να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα στις σπουδές ή την επαγγελματική τους σταδιοδρομία υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής.

Για περισσότερες πληροφορίες ή εγγραφή στο Φόρουμ, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.demokritos.gr/hf2014/.

 
 

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου, Τηλ. 210- 650-3002, 210-650-3040,
Fax: 210-650-3260, email: pr@central.demokritos.gr, http://www.demokritos.gr

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο διαδίκτυο:

LinkedIn | Facebook | YouTube | Twitter
 

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.