ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Πέμπτη 12 Ιουνίου Φεβρουαρίου 2014
 
 
Διάκριση για το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στον διαγωνισμό FameLab του Βρετανικού Συμβουλίου
 

Ο Νίκος Μουστάκας, υποψήφιος διδάκτορας του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» πήρε την πρώτη θέση στον Ελληνικό διαγωνισμό επικοινωνίας της επιστήμης FameLab, που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο. Αυτό ήταν και το διαβατήριο του για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Τσέλτενχαμ της Μεγάλης Βρετανίας 6-7 Ιουνίου 2014 με τη συμμετοχή 24 χωρών απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για διαγωνισμό ιδιαίτερα δημοφιλή στο κοινό, με έγκριτους ερευνητές, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους να συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή και εξειδικευμένο στην επιστήμη δημοσιογράφο του BBC να αναλαμβάνει την παρουσίαση (www.famelab.org).

Ο Ν. Μουστάκας παρουσίασε με ευφυή και διασκεδαστικό τρόπο τη φωτοκαταλυτική μετατροπή του CO2 σε υδρογονάνθρακες, που είναι και το θέμα της διδακτορικής διατριβής του, την οποία εκπονεί υπό την επίβλεψη των Δρ Α. Κόντου και Δρ Φ. Κατσαρού. Βασιζόμενος τον κώδικα των κόμικς ο κ. Μουστάκας παρουσίασε τη λεγόμενη τεχνητή φωτοσύνθεση, μία πολύπλοκη διαδικασία που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο αλλά γεννά πολλές ελπίδες για την χρήση μη τοξικών ηλιακών καυσίμων σε αντικατάσταση του βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα.

Δείτε την παρουσίαση του Ν. Μουστάκα εδώ:

Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή του θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου:
http://blog.britishcouncil.org/2014/06/05/famelab-can-we-transform-carbon-dioxide-into-something-useful/

Ενημερωθείτε για τον φετινό Ελληνικό διαγωνισμό FameLab, ακολουθώντας τον σύνδεσμο:
http://www.britishcouncil.gr/events/famelab-2014

 
 

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου, Τηλ. 210- 650-3002, 210-650-3040,
Fax: 210-650-3260, email: pr@central.demokritos.gr, http://www.demokritos.gr

 

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο διαδίκτυο:

LinkedIn | Facebook | YouTube | Twitter
 

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.