ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 7 Μαρτίου 2014
 

Μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΡΗΠΙΣ “Εξερευνώντας το Ορατό και Αόρατο Σύμπαν με επιταχυντές και καινοτόμους ανιχνευτές”, αρκτικολ. “ΟΡΑΣΥΣ”, το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ  οργανώνει, στις 13 Μαρτίου 2014, το Master Class 2014, προχωρημένων μαθημάτων φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων για μαθητές Λυκείου.

Τα Διεθνή Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων – International Master Classes αποτελούν ημερίδες όπου μαθητές λυκείου παίρνουν μια γεύση της επιστήμης δουλεύοντας πλάϊ-πλάϊ με επιστήμονες φυσικής σωματιδίων και αναλύουν γεγονότα από τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) στο CERN που βρίσκεται δίπλα στην Γενεύη, στην Ελβετία. Ο LHC βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας στην σωματιδιακή φυσική, της μελέτης των θεμελιωδών συστατικών της ύλης και των αλληλεπιδράσεών τους.

Οι μαθητές αναλύουν δεδομένα ψάχνοντας για σωματίδια με πολύ μικρή διάρκεια ζωής συμπεριλαμβανόμενου του σωματιδίου Higgs. Δουλεύουν, συνομιλούν και γευματίζουν μαζί με τους επιστήμονες που τους επιβλέπουν και έτσι οι μαθητές ανακαλύπτουν όχι μόνο τα θεμελιώδη σωματίδια αλλά επίσης ότι οι επιστήμονες είναι απλοί άνθρωποι, ότι η κατανόηση της αβεβαιότητας είναι σημαντική και ότι η μεγάλη επιστήμη δεν είναι μόνο επιβλητική αλλά κρύβει και εκπλήξεις. Οι μαθητές ολοκληρώνουν την μέρα συμμετέχοντας σε μια διεθνή τηλεδιάσκεψη με άλλους μαθητές από άλλες χώρες, όπως κάνουν και οι επιστήμονες στις συνεργασίες τους.

Για δέκατη χρονιά τα International Master Classes θα λάβουν χώρα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σ' όλο τον κόσμο από τις 12 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου. Αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να δουλέψουν κοντά σε επιστήμονες και να πάρουν μια γεύση για το πώς προχωρά η έρευνα στην μοντέρνα φυσική. Στη Ελλάδα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών (60 μαθητές), Θεσσαλονίκης (100 μαθητές) και Κρήτης (70 μαθητές), το ΕΜΠ (120 μαθητές) και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (40 μαθητές). Το ΕΜΠ οργανώνει και αντίστοιχη ημερίδα για Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης (40 Καθηγητές).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ο Ελληνικός ιστότοπος για τα International Master Classes: www.physics.ntua.gr/MC_2014
Ο διεθνής ιστότοπος: www.physicsmasterclasses.org

Υπεύθυνος οργάνωσης στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ:
Δρ. Δημ. Λουκάς, Διευθυντής Ερευνών, τηλ. 210 6503415, loukas@inp.demokritos.gr

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr