ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2014
 

Στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020»

 

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014, το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου Προγράμματος-Πλαισίου, εγκαινιάστηκε επίσης Έκθεση Καινοτομίας στο κτίριο της Βιβλιοθήκης του «Δημόκριτου». Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές δράσεις εξωστρέφειας του Κέντρου, την οποία επισκέφθηκαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι καθώς και πλήθος κόσμου. Είναι μία μόνιμη έκθεση με δυναμικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονται πρωτοπόρα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία ανανεώνονται με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο. Στον ίδιο χώρο, που αναδεικνύει την ελληνική καινοτομία, θα φιλοξενούνται και οι συναντήσεις μεταξύ ερευνητικών ομάδων και εταιρειών.

Όπως τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου, Δρ Νίκος Κανελλόπουλος, τα επιτεύγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τις μεγάλες ερευνητικές κοινοπραξίες (consortia) του «Ορίζοντα 2020», ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσελκύσουν επενδύσεις. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι κάτι που συστηματικά θα επιδιώξει ο «Δημόκριτος» με την εφαρμογή του μοντέλου της Καθοδηγούμενης Επιχειρηματικότητας, ώστε να επιτύχει όχι απλώς την αύξηση του αριθμού των τεχνοβλαστών (spin-offs) και των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) αλλά, το κυριότερο, τις πιθανότητες επιβίωσης τους στο διεθνή ανταγωνισμό. Ο Δρ. Ν. Κανελλόπουλος έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο όραμα δημιουργίας του Metropolitan Innovation Campus, μιας Τεχνόπολης που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η εναρκτήρια διάσκεψη του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος ύψους 80 δισ. ευρώ, διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και χαιρέτισε την εκδήλωση, μέλη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, οι Ευρωπαίες Επίτροποι, κ. Maire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών, και η κ. Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησαν για τις δράσεις του «Ορίζοντα 2020», καθώς και εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Στη συνέντευξη τύπου, στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ο Γενικός Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος, οι δύο Ευρωπαίες Επίτροποι και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τονίστηκαν οι αυξημένες δυνατότητες που παρέχει το νέο αυτό χρηματοδοτικό «εργαλείο» για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Επίσημο Δελτίο Τύπου ΓΓΕΤ

http://www.livemedia.gr/horizon2020

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έθεσε υπό την αιγίδα του την εναρκτήρια διάσκεψη για τον «Ορίζοντα 2020». Εδώ με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χ. Βασιλάκο


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη και τον Δρ Νίκο Κανελλόπουλο, Δ/ντή και Πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»


Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος με τις δύο Ευρωπαίες Επιτρόπους που χαιρέτισαν την εκδήλωση, την κ. Maire Geoghegan Quinn και την κ. Μαρία Δαμανάκη


Ο Δ/ντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Δρ. Νίκος Κανελλόπουλος προσφέρει αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Στη συνέντευξη τύπου με αφορμή το νέο Πρόγραμμα-Πλαίσιο μετείχαν όλοι οι ομιλητές της πρωινής συνεδρίας

   
Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Paul Timmers, κ. Jean-David Malo και Δρ Δημήτρης Κορπάκης, μίλησαν για τις ευκαιρίες που δίνει ο «Ορίζοντας 2020», κατά την απογευματινή συνεδρία
   

Διαδραστικά Ανθρωποειδή Ρομπότ
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
   
Τα ανθρωποειδή ρομπότ με δυνατότητες φυσικής λεκτικής και συναισθηματικής επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μουσεία, εκθεσιακούς χώρους, εμπορικά κέντρα, ρεσεψιόν, σε διαδραστικά δρώμενα, και στην εκπαίδευση. Ο απώτερος σκοπός μας είναι ρομπότ που να αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής, όχι μόνο ως συνεργάτες, αλλά και ως φίλοι. Έτσι ερευνούμε τη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ με δυνατότητες σύνθεσης και αναγνώρισης όχι μόνο φωνής αλλά και σωματικών ενδείξεων συναισθημάτων, όπως π.χ. εκφράσεις του προσώπου που δηλώνουν χαρά, λύπη, και έκπληξη.

Το διαδραστικό ρομπότ Ibn Sina (Αβικέννας), υποδύεται τον διάσημο πολυμαθή φιλόσοφο και γιατρό του 12ου αιώνα, συνεχιστή του Αριστοτέλη και του Γαληνού. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και εκθέσεις στα Εμιράτα και Ελλάδα, έχει μιλήσει με πάνω από 3000 ανθρώπους, και έχει εμφανιστεί στα μέσα πάνω από 20 χωρών. Η Ελληνική μετεξέλιξη του ρομπότ που αναπτύσσουμε, θα έχει εκτεταμένες δυνατότητες διαδραστικής αφήγησης.


Άη Στράτης, το «Πράσινο Νησί»

Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.)


Το έργο «Πράσινο Νησί - Άη Στράτης» αποτελεί ερευνητικό-επιδεικτικό έργο, στο οποίο εφαρμόζονται ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού να καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό από φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Η χρήση των ΑΠΕ έχει θετική επίπτωση στο περιβάλλον ιδιαίτερα σε απομονωμένα νησιά με τοπικούς ενεργοβόρους και ασύμφορους περιβαλλοντικά και οικονομικά σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η ανάπτυξη ενός «πράσινου νησιού» στο Αιγαίο αναμένεται να κινήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στο νησί, με άξονα τον ειδικό τουρισμό, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για την εγκατάσταση & λειτουργία των συστημάτων. Επιπλέον, η αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου του νησιού αποτελεί ένα κομμάτι κοινωνικής προσφοράς για τους μαθητές και την ευρύτερη κοινότητα. Ομοίως, το κτίριο της Μαρασλείου Σχολής, συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας και στη δημιουργία Ενεργειακής Ακαδημίας.
 

Συγκεντρωτικές διατάξεις θερμικής ηλιακής ενέργειας
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"

Είναι ευρέως αποδεκτό σήμερα ότι το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας δέχεται, σε διεθνές επίπεδο, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που το καθιστούν μη-βιώσιμο στην τωρινή του μορφή. Στα πλαίσια αυτά, η αξιοποίηση συγκεντρωτικών ηλιακών διατάξεων αποτελεί στρατηγικής σημασίας πρόκληση, ειδικότερα για χώρες που διαθέτουν άφθονη ηλιακή ακτινοβολία.

Το πλεονέκτημα των συγκεντρωτικών ηλιακών είναι ότι η παραγόμενη θερμική ενέργεια είναι διαθέσιμη σε ένα μεγάλο εύρος μεσαίων και υψηλών θερμοκρασιών, καθιστώντας την δυνητικά αξιοποιήσιμη σε πλήθος εφαρμογών, όπως η παραγωγή ισχύος, οι βιομηχανικές διεργασίες, η παραγωγή υδρογόνου ή η δέσμευση του CO2.

Το Εργαστήριο Ηλιακών & άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΚΕΦΕ «Δ» έχει μακρόχρονη ερευνητική & αναπτυξιακή δραστηριότητα στον τομέα των τεχνολογιών αξιοποίησης της θερμικής ηλιακής ενέργειας. Σήμερα η έρευνα εστιάζεται στην ανάπτυξη νέων σχεδιασμών-υλικών και στην αξιολόγηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, ώστε οι τεχνολογίες συγκεντρωτικών ηλιακών να περάσουν από το εργαστήριο στην παραγωγή και στην αυριανή ενεργειακή οικονομία.
 

Ρομποτική Ευρείας Κατανάλωσης
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"

Οραματιζόμαστε μία διεπαφή ανθρώπου-ρομπότ τόσο εύχρηστη και απλή όσο μιας τηλεόρασης και οργανώνουμε ένα ερευνητικό πλάνο που ξεφεύγει από την πεπατημένη λογική της φωνητικής πύλης. Φανταστείτε να "προγραμματίζετε" ένα ρομποτικό οικιακό βοηθό χρησιμοποιώντας μόνο την ταμπλέτας σας, μετακινώντας εικονίδια (γραφικές απεικονίσεις των δυνατοτήτων του ρομπότ) πάνω σε ένα ψηφιακό χάρτη του χώρου σας (τον οποίο αυτόνομα χαρτογράφησε το ρομπότ όταν πρωτοβγήκε από την συσκευασία του). Ορίζοντάς του σε αδρές γραμμές πού θέλετε να κάνει τι, το ρομπότ αυτόνομα αναγάγει αυτό το μακρο-πλάνο σε συγκεκριμένες μικρο-ενέργειες.

Η δυνατότητα χειρισμού από μη-ειδικούς είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ρομποτική ευρείας κατανάλωσης και τις εφαρμογές σε πεδία πέρα από το αυστηρά ελεγχόμενο και προβλέψιμο περιβάλλον των βιομηχανικών ρομπότ. Εφαρμογές όπως η οικιακή βοήθεια, η υποστήριξη ΑΜΕΑ, ο καθαρισμός και συντήρηση τοξικών χώρων, αλλά και εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εφαρμογές θα υποστηρίζονται χωρίς να απαιτείται για κάθε νέα εγκατάσταση προγραμματισμός και παραμετροποίηση από ειδικούς.
 

Η επίτροπος ενημερώθηκε σχετικά με την κλινική εφαρμογή οσφρητικών βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση βλαβών της σπονδυλικής στήλης και τη θεραπεία παραπληγικών περιστατικών, καθώς επίσης για την παραγωγή και κλινική εφαρμογή οστικών μοσχευμάτων. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδο στις διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις της Νόσου Alzheimer και ενθουσιάστηκε με την προοπτική της κλινικής εφαρμογής της βιταμίνης D3 στη διαβητική νεφροπάθεια.
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"

 
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον - Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου
Τηλ. 210-650-3002, 3040
Fax: 210-650-3260
E-mail: pr@central.demokritos.gr